2024.04.19, Péntek

Négymilliárd forint hitelt venne fel a jászberényi önkormányzat

mti

2017.03.09. 12:27

A helyi képviselő-testület szerdai ülésén döntött arról, mely feladatokra mekkora összeget szánnának.

Hirdetés

Szabó Tamás, a mintegy 26 ezer lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere csütörtökön elmondta: a hitelfelvétel folyamatának elindításáról még a 7,5 milliárd forintos városi költségvetés tárgyalásakor döntött a testület. A március 8-ai ülésen konkrétabban megfogalmazták a hitelcélokat és az azok mellé rendelt összegeket is rögzítették.


Az elfogadott előterjesztés szerint a 4 milliárd forintos hitelből 800 millió forintot pályázatokhoz szükséges többletfedezet biztosítására költenének. A városi úthálózat korszerűsítésére 700 millió, a kerékpárúthálózat fejlesztésére 300 millió forintot fordítanának. A városi strand termálkútfúrására 100 millió, a szennyvízelvezetés és -tisztítás felújítására 400 millió, a csapadékvíz-elvezetés hálózatának fejlesztésére 900 millió forintot szánnak.

 

Közoktatási intézmény létrehozásához, meglévő intézmények felújításához, bővítéséhez 700 millió forintra lenne szükség, a Zagyva folyón pedig egy "nyári gát" építése 100 millió forintba kerülne az elfogadott előterjesztés szerint.

 

A hitel lejárata a szerződéskötéstől számított minimum 15 év lenne.

 

Szabó Tamás polgármester elmondta, tárgyalásokba kezdenek a pénzintézetekkel az önkormányzat számára legkedvezőbb hitelkonstrukció kiválasztása érdekében. A végső döntést a hitelfelvételről a kormány hozza majd meg. 
Egy hitelkeretről, egy lehetőségről van szó és ha bármely megjelölt célra egyéb forrást találnak, a hiteligényük annak arányában csökken.
Szabó Tamás reményét fejezte ki, hogy Jászberény is "bekerülhet" abba a fejlesztési programba, amelyet a megyei jogú városok után (Modern városok program) a kormány a kisebb, 10-50 ezer lakosú, az oktatásban, a kultúrában vagy a gazdaságban kiemelt szerepet betöltő települések számára dolgoz ki.

GazdaságJászberényhitelfelvételjászberényi önkormányzat