2024.04.25, Csütörtök

Iskola és bölcsődék felújítása indulhat meg

szolnok.hu

2017.05.26. 07:25

Számos fontos és a város arculatát, fejlődését is meghatározó előterjesztésről döntöttek csütörtökön Szolnok város közgyűlésének májusi közgyűlésén. Szavaztak a képviselők egyebek mellett a Széchenyi körúti iskola energetikai fejlesztését célzó pályázat beadásáról, valamint új mobil töltőállomások létrehozataláról is.

Hirdetés

A város turisztikai vonzerejének növelése érdekében a csütörtöki közgyűlésen döntöttek arról, hogy a város csatlakozik az Alföld szíve Térségi Turisztikai Egyesülethez. A 2011 óta működő, a megyei attrakciók menedzselésével foglalkozó egyesületnek 19 tagja van, 9 önkormányzat, 8 egyesület és 1 magánszemély.

 

A közgyűlés még 2006-ban határozatban döntött az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségének megalapításának támogatásáról, a szövetségben alapító tagként történő részvételről. Az EHÖSZ Elnöksége és a Felügyelő Bizottság egyhangú véleménye, javaslata alapján a Szövetség a tagok számára javaslatot tett a Klímabarát Települések Szövetségébe történő beolvadásra, mely iránt a Klímabarát Települések Szövetsége is nyitott. A képviselők elfogadták a Klímabarát Települések Szövetségéhez való csatlakozásról szóló előterjesztést.

 

Folytatódhat a jól működő gyakorlat, a közgyűlés döntésének köszönhetően 2018-2022 között is meglesz a forrás a csípőszúnyogok elleni védekezésre.

 

Közel háromszáz millió forintból, 100 százalékos pályázati támogatással megújulhat a piros iskola a Széchenyi lakótelepen a „Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola energetikai fejlesztése” című pályázat pozitív elbírálása esetén. A pályázat benyújtását támogatta a testület.  A fejlesztési elképzelés az általános iskola épületének energia racionalizációval összefüggő fejlesztését, valamint teljes körű akadálymentesítést, a villámvédelmi rendszer kiépítését, a teljes villamos energiaigény kielégítésére alkalmas napelem rendszer tetőszerkezetre történő elhelyezését is magába foglalja.

 

Mivel a pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és Szabályozásért Felelős Államtitkársága támogatásra érdemesnek ítélte, a „Jedlik Ányos Terv" Elektromos töltőállomás alprogramjának keretében 5 töltőállomás létesítéséről szóló projekt indulhat el hamarosan Szolnokon. A töltőpontok a város frekventált pontjain, lesznek: Jubileum tér, Tiszaligeti sétány melletti parkoló, Szolnok Plaza parkolója, Reptár Interaktív Repülőmúzeum parkolója, Szigligeti utca.

 

Elfogadta a testület a "Központban a gyermekek! - Szapáry úti Óvoda újjáépítése" című pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést. A projekt célja a Szolnokon található Szapáry úti Óvoda szolgáltatási színvonalának emelése a régi épület lebontásával és a jogszabályokban leírt mennyiségi és minőségi követelményeknek megfelelően történő újjáépítésével. Az új épületben kapacitásbővítés nem történne, a csoportszobák száma 6 maradna. A beruházás a tervek szerint tartalmazza az épület komplex akadálymentesítését, energiahatékonysági intézkedéseket valamint eszközbeszerzést. A projektjavaslat tervezett teljes elszámolható költsége 520 millió forint, melyhez a pályázat 100%-os támogatást biztosít.

 

Egy pályázatnak köszönhetően fejlesztés előtt állnak a Móra úti és a Kolozsvári úti bölcsődék is. A Simon Ferenc Úti bölcsőde beruházás elindítás után a város további bölcsődék infrastrukturális fejlesztését tűzte ki célul. A nagy gyermeklétszámú Kolozsvári és Móra úti bölcsődék jelentős infrastrukturális hiányosságokkal rendelkeznek. A jelen projektjavaslat tervezett teljes elszámolható költsége bruttó 85 millió forint, melyhez a pályázat 100%-os támogatást biztosíthat elfogadása esetén.

 

Támogatta a testület a „Szolnoki piacterek fejlesztése" című pályázat benyújtását, amely 89 millió forintos régóta várt fejlesztéseket jelenthet. A projekt célja, hogy a Széchenyi körúti piac és az Ady Endre úti Vásárcsarnok fejlesztésével kialakítsák a helyi termékek piacra jutását segítő, a piacok használói részéről jelentkező igényeket kielégítő infrastrukturális hátteret. A Széchenyi körúti piac esetében a meglévő piactér befedése történne, az Ady Endre úti vásárcsarnok felújítása keretében megvalósulna egy sugárzó ernyős fűtés kialakítása, az elektromos világítás korszerűsítése és hangtechnikai rendszer kialakítása.

GazdaságSzolnokSzolnoki Közgyűlés