2020.07.10, Péntek

Hirdetés

A folyamatos fejlesztésben rejlik a Szatmári cégcsoport sikerének titka

mti

2017.09.15. 10:26

Erről Tóth-Kása Attila, a Szatmári Malom Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta az MTI-t csütörtökön, Jászberényben.

Hirdetés

Az ügyvezető igazgató akkor nyilatkozott az MTI-nek, amikor a XII. Coop Rally mezőnye a Szatmári cégcsoporthoz látogatott. A Szatmári cégcsoport négy üzletágból áll: a malomipariból, az épületgépészetiből, az agrárból és az autó üzletágból. A cégcsoport árbevétele a múlt évben mintegy 65 milliárd forintot tett ki, ami 10 százalékkal volt több az előző évinél. Ez a növekedés a malomipari üzletágra is vonatkozik - mondta az ügyvezető igazgató.

A malomipari üzletágban két malmos vállalkozás, a Szatmári Malom Kft. és a Kunsági Malom Kft. működik. A két cég árbevétele összesen mintegy 15 milliárd forintot tett ki. Ebből a Szatmári Malom Kft. 11 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben, míg a Kunsági Malom Kft. árbevétele tavaly 3,5-4 milliárd forint volt.

A két malomipari vállalkozás tavaly összesen 240 000 tonna búzát őrölt - ebből a Szatmári Malom Kft. 190 000 tonnát, a Kunsági Malom Kft. pedig 50 000 tonnát.

Fejlesztésre az utóbbi években 2009-től kezdve mintegy 1 milliárd forintot fordítottak évente. Ennek a fejlesztésnek az eredménye, hogy a cégcsoport Szegeden egy újabb malmot vett, és várhatóan a következő két hónapban helyezi üzembe. A szegedi malomra mintegy 1,5-2,0 milliárd forintot költöttek. Így a malomipari üzletág a Szatmári cégcsoportnál évente várhatóan a szegedi malommal együtt mintegy 300 000 tonna búza megőrlését végzi majd el. A szegedi malom kapacitása a Kunsági Malom Kft. birtokában lévő malomhoz hasonlóan 50 000 tonna lesz évente.

Tóth-Kása Attila arra a kérdésre, hogy miért kell árat emelni a lisztnél, azt válaszolta, hogy az alapanyag drágult, és ez tette szükségessé a liszt árának 5-10 százalék között várható emelését. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy csak a gyengébb minőségű búza ára 40 000 forint tonnánként, a jó minőségűé viszont már eléri a 48 000 forintos tonnánkénti árat, és a Szatmári cégcsoport tulajdonában lévő malmok ez utóbbiból őrölnek.

 

Forrás: mti

GazdaságélelmiszeriparfejlesztésJászberénymezőgazdaság2017Szatmári Malom Kft