2018.07.19, Csütörtök

Hirdetés

A kormány támogatja a dohánytermesztőket
MTI Fotó: Balázs Attila

A kormány támogatja a dohánytermesztőket

mti

2017.09.09. 09:12

A szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. augusztus közepén megkezdte a 2017-es Virginia-dohánytermés felvásárlását. Az idei évjárat a becslések szerint mennyiségben és minőségben is jobb lesz a 2016-os termésnél.

Hirdetés

A kormány 2020-ig az eddig megszokott módon továbbra is támogatja a dohánytermesztők munkáját Magyarországon - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetsége (Madosz) által szervezett dohánytermesztési nyílt napon pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Nagy István kifejtette, átmeneti nemzeti támogatásként a korábbi, hektáronkénti 600 ezer forint változatlan formában jár a termelőknek. Hozzátette, hogy könnyítésként az eddig feltételként szabott hektáronkénti 1000 munkaóra helyett csak 500 munkaóra bejelentett foglalkoztatási kötelezettséget kell teljesíteniük a termelőknek. A termesztést vállaló gazdák emellett a de minimis (csekély összegű) támogatási formából további 300 ezer forint kiegészítést kaphatnak, így egy hektárra összesen akár 1 millió forintos pénzbeli segítséghez juthatnak.
Nincs ma Magyarországon olyan ágazat, amelyet a kormány ekkora dotációval támogatna, tartana piacon és versenyképes helyzetben - jelezte a szakmai napra meghívott termelők és termeltető-felvásárló társaságok képviselői előtt az államtitkár. Mint mondta, ezt azért teszi meg a kormány, mert Magyarországnak keleti térségében "végtelenül fontos" értelmes célhoz és munkához juttatni az itt élő embereket.
Úgy vélte, a következő években a szektor szereplőinek azon kell gondolkodniuk, hogyan lehet biztosítani a megfelelő számú munkavállalót a nagy élőmunkát igénylő termesztéshez. Kifejtette, megoldást kell találni arra, hogyan lehet egész éven át tartó, biztos megélhetést nyújtani azoknak, akik jelenleg a közmunkaprogramban dolgoznak, hogyan lehet őket "átcsábítani" például a közfoglalkoztatotti létnél jóval nehezebb és több munkát, de magasabb munkabért kínáló idényjellegű dohánytermesztési munkákra.

"Az egész ágazat, illetve a zöldség- és gyümölcstermesztési szektor fő kulcsa az, hogy azt a munkaerő-potenciált, ami jelenleg a közmunkaprogramban rejlik, hogyan tudjuk piaci körülmények között, a mezőgazdasági vagy az agrárszektor számára használhatóvá tenni" - mondta Nagy István. Emlékeztetett, a kabinet több olyan törvénymódosítást hajtott végre, amelyek lehetővé teszik a közmunkaprogramból az átjárhatóságot a piaci körülmények közé, azaz át lehet irányítani közmunkásokat szezonális munkákra. 
Ez viszont "rázós, nem akar működni", mindenki elkövet mindent azért, hogy ő erre alkalmatlan legyen, mert ez csak szezonális munka - vélekedett Nagy István, hozzátéve, hogy ezért van szükség az egész éven át tartó munkalehetőség biztosítására.
Azon gondolkodjunk, hogyan tud a magyar kormány a termelők partnere lenni abban, hogy éves szinten tudjanak munkabért biztosítani a családi gazdaságokban és üzemekben dolgozó olyan munkavállalóknak, akiknek munkájára hosszú távon lehet számítani - fogalmazott.

 

Bényei Illés, a Madosz elnöke köszöntőjében felidézte, a dohánytermesztés több krízishelyzetet élt át az utóbbi években. 2010 után Európa-szerte csökkent a dohányterületek nagysága, visszaesett az ágazati foglalkoztatás, ami nagy részben a dohánytermesztés uniós támogatásának megszüntetésével magyarázható. A magyar kormány felvállalta a termesztés támogatását, azonban a kedvezőtlen piaci viszonyok, többek között a legnagyobb hazai termeltető és felvásárló, az Universal Leaf Tobacco (ULT) jelentős területcsökkentésre kényszerült 2016-tól.
A pillanatnyi helyzet stabilnak tekinthető, jogszabályi tervezeti szinten a támogatás mértéke és feltételrendszere 2020-ig a jelenlegivel mindenben megegyező - hangsúlyozta a szövetségi elnök. Hozzátette, kedvező momentum, hogy a tervek szerint az ULT hosszabb távon számol a magyar dohánnyal és a hazai érdekeltségű Continental Dohányipari Cégcsoport is erősítené piaci részesedését.
A termelést ugyanakkor nagy mértékben veszélyezteti a munkaerőhiány, aminek az az oka, hogy a közmunkaprogramban foglalkoztatottak körében a szinte munka nélkül megszerzett jövedelemmel szemben nem versenyképes az akár 50 százalékkal magasabb, de kemény fizikai munkával megszerezhető bér - mondta Bényei Illés. Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a termelők a döntéshozóktól várnak választ piaci helyzetük stabilizálására, és ígéretet a foglalkoztatási problémák megoldására.
Magyarországon ebben az évben 3386 hektárra kötöttek dohánytermelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, amely terület húsz hektárral haladja meg az előző évit. A Virginia-fajtát 2300-2400 hektáron, a fennmaradó területen pedig a Burley-t termesztik.

SzolnokdohányDofer Dohányfermentáló Zrt.