2020.08.15, Szombat

Hirdetés

Együttműködési megállapodás az agrárszakképzés Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztéséért

mti

2017.09.19. 08:51

A duális képzés, a felnőttképzés megerősítését szeretnék elérni, valamint vonzó életpályát teremteni a fiataloknak a mezőgazdaságban.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött hétfőn Kenderesen az agrárszakképzés Jász-Nagykun-Szolnokmegyei fejlesztése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a térség agrárszakképző intézményei, valamint kis-és közepes vállalkozásai.

 

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban tartott aláírás előtt elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott agrárszakképző iskolai hálózat célja a magyar mezőgazdaság fejlődésének támogatása és a gazdatársadalom erősítése. Hozzátette: korszerű tudás szükséges a versenyképességhez a belső- és világpiacokon, az Európai Unió piacán. 
A szakiskolák illeszkednek a kormány politikájához, amelynek célja egy erős, megfelelő földterülettel, gépparkkal és tudással rendelkező agrárközéposztály megteremtése, segítése - közölte.
A miniszter kitért arra, hogy a kenderesi szakiskola energetikai korszerűsítésére 170 millió forint pályázati támogatást nyert az intézmény, a külhoni magyar szakképzés támogatására szintén komoly forrásokhoz jutott. Új eszközöket, gépeket vásárolt az iskola 7 millió forint értékben, zajlik a tantermek felújítása, tervezik tornaterem építését is.
Fazekas Sándor elmondta: a korszerű tudással rendelkező szakemberek képzése mellett a mezőgazdaságban már észlelhető munkaerőhiányt is le kell küzdeni. A kertészetben, az állattenyésztésben, a gépészet területén már érzékelhető a szakemberek hiánya.

Az FM és a NAK valamennyi megyében köt együttműködési megállapodást a célirányos együttműködés érdekében a májusi partnerségi keretmegállapodás nyomán. Jász-Nagykun-Szolnok megyén kívül Tolna és Heves megyében már aláírtak együttműködési megállapodást. A megyei szintű megállapodásokhoz folyamatosan csatlakozhatnak a térség gazdasági szereplői. 

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyeKenderesagrárszakképzés