2020.08.12, Szerda

Hirdetés

Az agrárium erősödésével a mezőgazdasági szakmák is felértékelődnek

Földművelésügyi Minisztérium

2018.03.05. 08:17

A szakmák presztizsének visszaállításáról, a szakmunkások megbecsüléséről, a biztosabb megélhetést nyújtó bérekről, az egységes agrárszakképző hálózat további fejlesztésének szükségességéről is beszélt köszöntőjében Fazekas Sándor „A Jövő szakképzése – a szakképzés jövője II.” elnevezésű konferencián.

Hirdetés

A második alkalommal megtartott karcagi rendezvényen a földművelésügyi miniszter kijelentette, hogy a 2010 óta tartó kormányzati intézkedéseknek és a gazdák erőfeszítésének eredményeképpen folyamatosan erősödik az ágazat, az agrárium növekedése az első három között van az unióban. Az elmúlt közel nyolc évben a mezőgazdasági termelés hatékonysága és jövedelmezősége nőtt, mint ahogyan a foglalkoztatás, a beruházás és az export is.  Mintegy száz országba exportáljuk minőségi termékeinket, amelyek feldolgozottsági szintje évről évre emelkedik – fogalmazott az agrártárca vezetője.

 

Fazekas Sándor elmondta: mára 70 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mint 2010-ben. A korszerű tudással rendelkező mezőgazdasági szakmunkások keresettek a munkaerőpiacon. A szakképzés további korszerűsítésére van szükség, hiszen az agrárium a számítástechnika fejlődésének, az agrárdigitalizációnak köszönhetően korszakváltáshoz ért. A szakmák iránti megnövekedett érdeklődés és a szakmai tudás felértékelődése is hozzájárult a képzés fejlesztéséhez. Az utóbbi években 15 új szakkal bővült a mezőgazdasági képzések köre, miközben a gyermeklétszám stabil, az agrárszakképző intézményekben egyre többen tanulnak. A további ágazati fejlesztések eredményeképp remélhetően minél több fiatal lát majd vonzó életpályát a mezőgazdaságban – fogalmazott a miniszter.

GazdaságszakképzésKarcagmezőgazdaság