2024.03.28, Csütörtök

Nyári szintjére duzzasztották a Tisza-tavat

MTI

2018.05.02. 12:26

Feltöltötték nyári vízszintjére a Tisza-tavat, a 127 négyzetkilométer vízfelületű tározót több millió köbméter vízzel frissítették fel, amíg elérte a 725 centimétert - közölte a mesterséges létesítményt üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.

Hirdetés

Lovas Attila elmondta: a tavaszi árvíz miatt az idén egy ütemben töltötték fel az ország második legnagyobb tavát. Az árhullám levonulása után, április 17-én kezdődött el a duzzasztás 675 centiméterről, és április végéig 725 centiméterre nőtt a tó vízszintje. A duzzasztás napi 5 centiméterrel történt, így naponta hozzávetőleg ötmillió köbméter jó minőségű vízzel gyarapodott a Tisza-tó.

A tó vízszintjének változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, a nyári vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból kockázatos: ha jégtakaró alakulna ki, egy árhullám miatt a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, a turisztikai infrastruktúrát, az erdőállományt, és nem utolsó sorban a Kiskörei vízlépcső berendezéseit.

A Kötivizig vezetője jelezte: a nyári vízszint beállításával a Tisza-tavi töltést május 2-án 8 órától a tározó őszi leürítéséig - előreláthatóan október végéig -, csak biciklivel átjárható sorompókkal zárják le a bal parton Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy, a jobb parton Heves megyében öt helyszínen.

Minden horgászhely és kikötő továbbra is elérhető gépkocsival - tette hozzá a szakember.

Az egyre élénkebb kerékpárforgalomról megjegyezte: a Kötivizig Kiskörei Szakaszmérnökségének forgalomszámlálási adatai szerint az elmúlt évben közel 31 ezer biciklis haladt át a vízlépcső üzemi hídján, ami új, éves rekord, és másfélszer haladja meg a 2016-os adatot.

GazdaságKötivizigTisza-tónyári vízszintduzzasztás