2020.07.12, Vasárnap

Hirdetés

Fény derült a martfűi cipőgyári légópince titkaira

martfu.hu

2018.10.31. 20:00

Október 25-én rendhagyó múzeumi programon vehetett részt az a közel kétszáz érdeklődő, akik a délután 5 és 6 órára hirdetett „túrára” érkeztek.

Hirdetés

Takács István martfűi vállalkozó, a Tisza Cipőgyár egykori irodaházának tulajdonosa korábban is támogatta a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény munkáját, amikor lehetőséget adott az épületben talált dokumentumok tanulmányozására. Hozzájárulásával, most a légoltalmi pince két részét járhattuk be.

Az eredeti berendezési darabok, tárgyak és funkcióik történetileg hiteles bemutatására szakmai előadónak kértük fel Szent-Királyi Bálint őrmestert, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály beosztott zászlósát. Vele az augusztusi, Tuchówban megrendezett testvérvárosi találkozón ismerkedhetett meg a martfűi delegáció, csoportjuk egy helyi, I. világháborús osztrák - magyar katonai temető rendbetételét végezte a lengyel városban.

A cipőgyári épület 1958-ban épült fel, amikor a politikai légkört alapvetően meghatározta a hidegháborús hangulat. Erről, valamint a légópincék rendeltetéséről is beszélt bevezetőjében előadónk.

A pince tereinek adottsága és a nagy érdeklődés miatt a látogatást végül öt turnusban tudtuk lebonyolítani. A légópince szükség esetére tervezett működéséről, a polgári lakosság védelmének protokolljáról már a helyszínen hallgathattuk meg az ismertetőt.

Az áramkimaradások esetén lábbal hajtható levegőszűrő berendezés, vagy az áramfejlesztést végző Csepel-teherautó motor, egészségügyi áteresz, a pincerészek közötti és felszínre vivő vészkijáratok mellett korabeli gázálarcok, akkumulátorok rendeltetéséről kaptunk információt Szent-Királyi Bálint előadásában. Az orvosi szobában 1953-as keltezésű, gáztámadás elleni gyógyszereket, kötöző anyagokat, gázálarchoz használható páramentesítőt is láthattunk. Itt egy korabeli lövész tiszthelyettesi egyenruhát is bemutatott előadónk, saját gyűjteményéből.

A polgári védelem vezetési pontján, igazolványokon keresztül kaphattunk képet a cipőgyári munkások légoltalmi képzéséről, szükség esetén tervezett „bevetésükről”.

Köszönet Bacskai Gergő zászlósnak, aki szintén segítségünkre volt a Múzeumok Őszi Fesztiválja ezen programjának lebonyolításában.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, a Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében a program bővítését, ismétlését is tervezzük, melynek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

GazdaságMartfűcipőgyár