2024.03.28, Csütörtök

Az új tanévben is folytatódik a szünidei gyermekétkeztetés

szolnok.hu

2016.09.24. 08:35

Alig zárult le a nyári szünidei gyermekétkeztetés máris elkezdődött a munka az évközi szünidei gyermekétkeztetéssel kapcsolatos tájékoztató levelek és nyilatkozatok elkészítésével és postázásával.

Hirdetés

792 hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülei a napokban postán keresztül kapják kézhez azokat a nyomtatványokat, amelyeken arról kell nyilatkozniuk, hogy az őszi, téli illetve tavaszi szünetben igénylik-e az ingyenes ebédet. A kitöltött nyilatkozatokat postafordultával várja vissza a polgármesteri hivatal, de lehetőség van év közben folyamatosan igényelni vagy lemondani az étkezést.

 

A korábbi évekhez hasonlóan Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben is biztosította a rászoruló gyermekek számára a déli meleg főétkezést a nyári szünetben 2016. július 4-től 2016. augusztus 31-ig 43 munkanapon.

A kidobozolt étel osztása a városban 5 helyszínen valósult meg közfoglalkoztatottak, diákok és önkéntesek részvételével. A bölcsődés korú gyermekek étkezését az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság biztosította, és az itt készült ételeket az osztóhelyekhez legközelebbi bölcsődében lehetett átvenni.

A hátrányos helyzetű gyermekek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetésére az önkormányzatot jogszabály kötelezi. 

A nyári szünidei gyermekétkeztetésre jogosultak körét azonban a város kibővítette és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő nem HH-s, nem HHH-s gyermekek részére is biztosította az ingyenes ebédet, melyet 116 gyermek igényelt és vett igénybe. Az igénylők közül 2 főt kellett kizárni az étkezésből, mert egymást követő három napon keresztül nem vették igénybe az ebédet. Az önként vállat szünidei gyermekétkezés 2016. évi előirányzatát 3 millió 342 ezer forint terhelte.

A jogszabály alapján 943 hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek közül 544 gyermek szülője nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi az ingyenes étkezést és 534 gyermek hordta hosszabb rövidebb ideig az ebédet a nyári szünidőben.

Az önkormányzat kötelezően és önként vállalt feladataként összességében 650 gyermeknek biztosított ténylegesen ebédet a nyári szünetben.

Az önkormányzat több mint 25 ezer adag ételt biztosított az arra rászorulóknak, melyet a 43 napra vetítve 90%-os arányban át is vettek. A két hónapon keresztül zajló program zökkenőmentesen lezajlott, az ügyfelek érdeklődése kimutathatóan fenntartható volt és éltek az önkormányzat, valamint az állam által nyújtott lehetőséggel.