2024.03.29, Péntek

A doni katasztrófában elesett hősökre emlékeztek

info.szolnok.hu

2017.01.13. 10:26

A doni áttörésre, a II. világháború magyarok számára legtöbb halálos áldozatot követelő csatájára emlékeztek a szolnoki Tiszai hajósok terén. A hetvennégy évvel ezelőtti katasztrófában több mint százezer magyar katona veszett oda, ez történelmünk legnagyobb veszteségekkel járó ütközete volt.

Hirdetés

 

A keleti fronton a rosszul felszerelt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a túlerőben lévő szovjeteket, akik 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat, és pár hét alatt felmorzsolták seregeinket. 100-120 ezer embert veszítettünk ebben az ütközetben. A Don mellől csupán 60 ezer magyar katona ért haza a 200 ezer főt számláló 2. magyar hadseregből. Az idegen földben nyugvó hősök után özvegyek és árvák maradtak, de a hatalom évtizedekig hallgatást parancsolt, tiltott volt emlékezni.

A doni áttörést felidéző beszédet követően helyezte el koszorúját az emlékműnél a város nevében Szalay Ferenc polgármester, Szabó István és Fejér Andor alpolgármesterek, a kormányhivatal, a megye, a honvédség vezetői, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői.

Helyi hírekSzolnokmegemlékezésdoni katasztrófaII. világháború