2024.04.19, Péntek

Jobbnál-jobb ötletek a szolnoki diákközgyűlésen

szolnok.hu

2017.12.17. 08:00

A célok kitűzve, következik a tervek kidolgozásának és megvalósításának időszaka.

Hirdetés

Picit megilletődve, de felkészülten és komolyan foglaltak helyet szerdán délelőtt a városháza dísztermében a diákközgyűlés résztvevői. Az ülés tartalmas gondolatokat, ötletes kezdeményezéseket hozott, így a véleménycserének valódi terepévé vált.

 

Oláh Csenge, Szolnok új diákpolgármestere eskütételével kezdődött diákok közgyűlése, akik 5 napirendi pontban vázolták elképzeléseiket a jelenlévőknek, köztük Szalay Ferenc polgármesternek és dr. Kállai Mária kormánymegbízottnak.

A város vezetőinek célja az erős oktatás megőrzése, hatékony, önmagát képviselni tudó, a hagyományokat őrző, a kultúrát szerető fiatalság nevelése – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester.

Kétéves ciklusának eredményeiről számolt be Kosztyu András diákpolgármester. Számtalan megvalósult programelemet sorolt, és egyúttal köszönetet mondott azon partnerszervezeteknek, melyek segítették a diákok munkáját.

 

A Kommunikációs és Működési Bizottság terveit a Verseghy Gimnázium diákja, Pap Csenge ismertette. Mind mondta, munkájuk során nyitott és hatékony kommunikációt terveznek. Szeretnék a kapcsolatokat bővíteni városunk kulturális partnertelepüléseivel, illetve tapasztalatcserét szeretnének más települések diákszervezeteivel. Aktív VDT-sek kinevelésével igyekeznek céljaikat megvalósítani és a szolnoki diákéletet felpezsdíteni. Tervezik a Házhoz Visszük a Szeretetet program megújítását is.

 

Talált Lili Anna a Szociális, Egészségügyi, Sport és környezetvédelmi Bizottság elképzeléseit mutatta be. Az idén első alkalommal megszervezett Street Workout Verseny hagyományosság szeretnék tenni, és Sportfesztivál néven sportágválasztó rendezvény megrendezését kezdeményezik, hogy a szolnoki diákok megismerkedhessenek a város sportolási lehetőségeivel. Újszerű és nemes kezdeményezés az érzékenyítő programok szervezése, a vandalizmus elleni prevenció, visszatérő elem az állatmenhelyek támogatása. Emellett szeretnének a gyógytestnevelésben részesülő fiatalok számára kedvezményes fürdőbelépőt, valamint egy diák-konditermet.

 

A Kulturális és Művelődési Bizottságot képviselve Nagy Nikoletta kapott szót. Kórházi falak, illetve elhanyagolt városi tűzfalak dekorálását, változatos témájú rajzpályázatok kiírását kezdeményezik a bizottság tagjai, akik szeretnék, ha a tehetséges fiatalok kedvezőbb áron juthatnának minőségi rajzeszközökhöz. Terveik között szerepel egy Kis Művésztelep létrehozása, ehhez a Szolnoki Művésztelep alkotóinak segítségére is számítanak. Kedves ötlet a Randi Nap létrehozása, melynek során a diákok kedvezőbb áron juthatnának belépőhöz, illetve kedvezményesen fogyaszthatnának a város vendéglátóegységeiben.

 

Selfie pont, illetve látványos Szolnok felirat létrehozását javasolja a Városfejlesztési és Szervezési Bizottság – mondta Tajta Mátyás, hozzátéve: mindezt esztétikus, egyedi és időtálló kivitelezésben szeretnék megvalósítani, amely akár a város turisztikai vonzerejét is növelheti. Úgynevezett művészfalak kihelyezését szeretnék, valamint a régi, eldugott helyen lévő és már megtelt lakatfal áthelyezését. Röplabdapálya kialakítását és némelyik sportpálya jobb megvilágítását szeretnék elérni, KRESZ előadások, diákkedvezmény kártya, Gamer Klub működtetése, AnimeCon szervezése, a 24 órás vetélkedő átalakítása is szerepelt a bizottság felvetései között.

 

Az ülés végén dr. Kállai Mária kormánymegbízott összegezte az ülés tapasztalatait: ez az alkalom és a következő két év kiváló gyakorlóterep a diákoknak, hogy lehet kapcsolódni a város már kiépült, jól működő rendszeréhez. Kiemelte, aktív, kreatív fiatalok reális ötletei hangzottak el, s ezek az álmok, ha célokká és feladatokká válnak, akkor kemény munkával javarészt megvalósíthatóak.

 

Helyi hírekSzolnokdiákközgyűlés