Hetvenéves a független Izrael Állam

szolnok.hu

2018.05.12. 08:42

Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából ültettek fát Szolnokon, az egykori zsinagóga mellett.

Hirdetés

1948. május 14-én őseik földjén született meg a zsidóság új állama.Az országot már születése másnapján megtámadták, történetében azóta is a szomszédos országokkal folytatott háborúk és békekötések váltogatják egymást. Izrael egyre erősebb és önállóbb, a diaszpóra magyar zsidósága pedig a híd szerepét szeretné betölteni a régió és a zsidó állam között. A ma elültetett fák a két ország együttműködését és jó kapcsolatát szimbolizálják.– hangzott el az ünnepségen.

A Szolnoki Zsidó Hitközség nevében Berman Dávid szólt az esemény jelentőségéről, Szolnok város és a zsidóság jó kapcsolatáról. Kormos Ferenc, a Hit Gyülekezet szolnoki vezetője arról beszélt, hogy az elültetett fák egyszerre jelképezik az embert, az államot, a hitet és a reményt. A múlt század egy frusztrált időszakában tragikusra fordult az európai zsidóság sorsa, de napjainka egy erős, modern Izrael épül.

A zsidóság napjainkban erős, és az ország múltjában, jelenében és jövőjében is fontos szerepe van. A keresztény-zsidó kultúra meghatározó Európa és hazánk történelmében, közös érdekünk a jó kapcsolat a magyar zsidósággal és Izrael Állammal, ezt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta beiktatását követő beszédében – mondta a rendezvényen Szalay Ferenc polgármester, aki utalt arra is, hogy a tudatos kormányzásnak köszönhetően ma Magyarországon a jelentős számú zsidóság biztonságban élhet.

Helyi hírekSzolnokzsidókIzrael ÁllamSzolnoki Zsidó Hitközség