2024.04.27, Szombat

Restaurálják Magyarország egyik legszebb református nagytemplomát

magyarepitok.hu

2018.05.15. 10:15

Mezőtúr közel 250 éves, 4 ezer főt befogadni képes református templomának tornyát jobban elérhetővé teszik a turisták számára több más fejlesztéssel együtt.

Hirdetés

Hamarosan megkezdődhet Mezőtúr nemzetközi körökben is ismert, az 1790-as években felépített belvárosi református templomának felújítása. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei város református egyházi intézmény fejlesztését a fővárosi Hód 2000 Építőipari Kft. végzi el nettó 192 millió forintból – derül ki a közbeszerzés adataiból.

A beruházás során a 3 ezer ülő- és ezer állóhelyes műemléki védettségű templomban

  • 1500 négyzetméteren felújítják a tetőt,
  • 2230 négyzetméternyi homlokzati felületet helyreállítanak,
  • restaurálják a padokat,
  • valamint összesen 1100 négyzetméteren fejlesztik a torony belső terét a jobb turisztikai elérés érdekében.

 

Magyarország egyik legrégebbi református temploma újul meg

 

A templom copf stílusú belső tere (lokalista.hu)

 

A hazai református élet egyik központjának számító Mezőtúron többször újra kellett építeni a templomot, mivel a török háborúk idején azt több alkalommal lerombolták. A nagytemplomot mai formájában a 18. század végén, Hacker József építőmester vezetésével alakították ki, majd az 1840-es években alakították át klasszicista stílusban.

A gyülekezet zenei életét egy 1854-ben átadott orgona alapozza meg a templomban. Az épület a két világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett el, 1944-ben leégett tetőzetét pedig pénzhiány és a politikai viszonyok miatt csak 1984-ben tudták helyreállítani.

műemlékfelújításHelyi híreképítőipari cégeképületfelújításmezőtúrtemplomfelújításegyházi fejlesztésekHód 2000 Kft.