2019.09.22, Vasárnap

Hirdetés

Fazekas pályázat Mezőtúron

Fazekas pályázat Mezőtúron

mezotur.hu

2018.06.10. 14:00

Május utolsó napján a Városi Galériában került sor a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati anyagából rendezett kiállítás megnyitására és az ünnepi díjkiosztóra.

Hirdetés

A vendégeket Csüllög Edina népzenész moldvai népdalai után Herczeg Zsolt polgármester és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntötte. A kiállítást Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke nyitotta meg, aki a beszédében kitért a helyi kerámiahagyományokra is, illetve személyes élményeit mesélte el Mezőtúrral és a mezőtúri fazekassággal kapcsolatban. A díjak átadása előtt Csupor István néprajzkutató méltatta a bekerült anyagot, az utóbbi évek egyik legszínvonalasabbjának nevezte azt.

 

A nagy múltú, 1979-ben Szolnokról elindult megmérettetésnek napjainkban a Hagyományok Háza a fő szervező intézménye, munkájukba kapcsolódik be felváltva, háromévente Mezőtúr és Karcag. A rendezvények szervezését a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. és a Túri Fazekas Múzeum munkatársai végezték. A program koordinátora, a kiállítás kurátora Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató, a Hagyományok Háza - Népi Iparművészeti Múzeum muzeológusa volt.

Az ez évi kiírás elsősorban a cserépedények és kályhacsempék díszítményét helyezte előtérbe, a régen közkedvelt díszítési módok – márványozás, ruggatás, rátét stb. – felelevenítését szorgalmazta. Az ország számos pontjáról érkeztek kerámiák, amiket áprilisban a héttagú népi iparművészeti zsűri darabról darabra véleményezett, vagy kiállításra és zsűriszámra alkalmasnak talált, vagy elutasított.

A program délután a Közösségi Ház Jurta termében folytatódott,  ahol konferenciára került sor, aminek témája a magángyűjtemények és a közgyűjtemények kapcsolata volt, illetve olyan magángyűjtemények mutatkoztak be, melyek nyitottá tették néprajzi, népi cserépedény anyagaikat. A konferencia Mezőtúr Város Önkormányzata támogatásával került megrendezésre.

 

A díjazottak névsorát és a díjakat felajánlók sorát ide kattintva nézheti meg. 

 

Galéria

Helyi hírek Mezőtúralföldi fazekas triennále