2024.04.19, Péntek
A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szolnokon

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szolnokon

szolnok.hu

2019.02.26. 12:12

Az országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja legyen. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A polgári politikus elfogása szimbolikus erejű volt: azt bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő.

Hirdetés

Egy embertelen rendszerre emlékeztek, egy olyan korszakra, mely nem ismert kegyelmet, ahol nem számított a barátság, melyről azóta kiderült, az emberiség történelmének legszörnyűbb diktatúrái közé sorolandó. Ez a kommunizmus - ezekkel a mondatokkal kezdődött Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő beszéde a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

 

Sokan gyűltek össze a Tisza Szálló falán elhelyezett emléktáblánál, hogy fejet hajtsanak a közel százmillió áldozat előtt. Az emléktábla azoknak a neveit őrzi, akik 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején vesztették életüket Szamuely Tibor rémuralma alatt Szolnokon.  

 

Szuhánszky István metodista lelkész saját élményeket és Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét idézve szólt a kommunizmus zsarnoki szelleméről, mely emberi lelket nyomorító gonoszsága mindent átszőtt a hétköznapokban

 

Hetven esztendő történelmi távlatokban egy pillanat csupán. Ám a kommunizmus ilyen rövid idő alatt országok egész sorát taszította fizikai, lelki és erkölcsi nyomorba, s mintegy 100 millió embernyi áldozatot követelt világszerte. Az ember azt gondolná, hogy ennyi bőségesen elég az utókor számára a gyors ítélethozatalhoz, ám valamiért a mai napig egyfajta sajátos nosztalgia lengi körül a kegyetlenségét mosoly mögé rejtő időszakot - mondta Tasnádi Zoltán, majd azzal zárta gondolatait: Most európai színtéren kell megállítanunk a keresztény világunk romlására törő, kommunista hagyományokból építkező erőket, majd ősszel végképp tehetünk azért, hogy a baloldalt rákényszerítsük az igazi, őszinte megtisztulásra!

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Helyi hírekSzolnokkommunizmus áldozatainak emléknapja