2024.04.25, Csütörtök
Szolnok jövőjéről beszélt Szalay Ferenc

Szolnok jövőjéről beszélt Szalay Ferenc

szolnok.hu

2019.03.19. 16:40

A megyeszékhely meghatározó cégeinek vezetői, a helyi közélet, kulturális élet fontos szereplői, intézményi, hivatali vezetők, önkormányzati képviselők előtt számolt be Szolnok fejlesztési elképzeléseiről, stratégiai céljairól.

Hirdetés

A városháza Hubay Ferenc Dísztermében rendezett fórumon Szalay Ferenc a gazdasági fejlesztésekben, a humán fejlesztésekben, a modern városkép kialakításában, illetve a hagyományőrzés fontosságában jelölte ki azokat az útirányokat, melyek mentén a megyeszékhely vezetési kialakította a jövő Szolnokjának terveit.

- Az M4-es út fejlesztése az alapja mindennek, hiszen ezzel új alapokra helyezhetjük gazdaságunk fejlesztését – mondta a polgármester. – Az erősödő gazdaság új szakemberképzést igényel, így a szakképzés fejlődése, a Debreceni Egyetemmel hamarosan elinduló együttműködésünk is felértékelődik.

A humán fejlesztésekről szólva a megyeszékhely első embere kifejtette: ezek a beruházások, elképzelések töltik meg tartalommal a felépített értéket. Szalay Ferenc kiemelte a családbarát intézkedéseket, melyekkel nem csupán a rászorulókat tudják érdemben segíteni, hanem a friss diplomásokat, az egyetemi oktatásban tanulókat, s megannyi szolnokit.

 

A város fejlődését szolgáló fejlesztésekről is szó esett. A két fürdő fejlesztése közül az egyik, a tiszaligeti idén kezdődik, míg a másik, a Véső úti idén ősz elején érhet véget. 

- A RepTár teremtette meg azt a lehetőséget, hogy a messziről jött vendégek igénylik a plusz szolgáltatásokat, az újabb turisztikai attrakciókat. Ezen az úton az egyik lehetőséget a Művésztelep rekonstrukciója, a vár egyes elemeinek újjáépítése jelentheti, a másikat pedig egy kiváló színvonalú fürdő, amiért érdemes Szolnokra jönni több napot.

Szalay Ferenc hozzátette, hogy ez máris a szálláshelyek számának növekedését hozza majd magával, de megtudhattuk, hogy ezen a téren is biztató tárgyalásokat folytat a város vezetése.

A polgármester előadásában kitért a Szigligeti Színház felújítására, a folyamatosan bővülő adóbevételekre. Mint mondta, utóbbiak két dolgot jeleznek. Az egyik az erősödő gazdaságról állít ki cáfolhatatlan bizonyítékot, míg a másik azt igazolja: lesz forrás a tervezett beruházások önerejére.

 

Az előadás után kérdésként a Debreceni Egyetem terveiről érdeklődött a hallgatóság. A fórumra Szolnokra érkező debreceni rektor, dr. Szilvássy Zoltán több mint biztató választ adott. Elmondta ugyanis, hogy az orvosképzésben a külföldi negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatók klinikai oktatásának egészét a szolnoki Hetényi Géza Kórházban képzelik el, ami azt jelenti, hogy igen sok hallgató Szolnokon lakna, itt venne ki elbérletet, vagy igényelne kollégiumi férőhelyet.

Helyi hírekSzolnokSzalay Ferenc