2020.06.06, Szombat

Hirdetés

Még vizsgálják a szajoli halpusztulás okát
A kép illusztráció - levadaszva.hu

Még vizsgálják a szajoli halpusztulás okát

mti

2019.06.19. 14:38

A hatóságok még vizsgálják, mi okozhatta a mintegy száz mázsa hal pusztulását  a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén múlt hét csütörtökön.

Hirdetés

Szöllősi József, Szajol polgármestere azt mondta: a halak pusztulását horgászok fedezték fel még múlt hét csütörtök hajnalban. Hozzátette: a történtekről azonnal értesítették a halászati szakhatóságot, a környezetvédelmi hatóságot, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, az állatorvost. A vízből vett mintát elküldték laboratóriumi vizsgálatra, a haltetemeket Debrecenbe boncolásra.     

A vizsgálati eredményekről még nincs hivatalos információjuk. A település vezetője úgy véli, hogy a nagy meleg közrejátszhatott a halak pusztulásában, hiszen a történtek idején a víz hőmérséklete huszonhét-huszonnyolc fokos volt, de biztosat nem lehet tudni. Hozzátette: a problémára korábban semmi nem utalt, a pusztulás előtti nap a halőrök még mindent rendben találtak.     

A történtek miatt még múlt hét csütörtökön azonnali horgászati tilalmat rendeltek el, erről lakossági felhívást tettek közzé. A tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket azonnal lezárták. A halőrök péntek délelőttig az összes, mintegy száz mázsa haltetemet begyűjtötték.  Főként busák hullottak el, de a tetemek között voltak pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is. 

Helyi hírekhalpusztulásSzajol