2024.03.28, Csütörtök
Tiszaburán és Tiszabőn is segítik a felzárkózást
Schanda Tamás facebook

Tiszaburán és Tiszabőn is segítik a felzárkózást

mti

2019.07.15. 14:17

Tiszaburán és Tiszabőn hatályos támogatási szerződéssel rendelkeznek Biztos Kezdet Gyerekház létesítésére, amelynek célja, hogy a 3 évesnél kisebb gyermekeknek szóló programok mellett tudatos szülőket formáljon a sokszor fiatalkorú édesanyákból.

Hirdetés

Tiszaburán és Tiszabőn is évente mintegy 80 gyermek születik, sok esetben fordul elő szülési komplikáció. A szeretetszolgálat forrást biztosít magzatvédő vitaminra, amit a védőnők közvetítésével juttatnak el ingyen a kismamákhoz. A 2017 augusztusa után születetteknek babacsomagot adnak.

A szeretetszolgálat munkatársai Tiszabőn segítették a települési könyvtár létesítését a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárral együttműködésben. Tiszaburán a művelődési ház ad teret közösségi programoknak, könyvtár is üzemel. 
Mindezek mellett Tiszabőn savanyítóüzem létesült, Tiszaburán asztalosüzem és varroda indult; valamint mosoda is üzemel; támogatják az iskolai felzárkózást, a kulturális és sportprogramokat.

 

A felzárkózást csak összefogva, partnerségben, együttműködve lehet sikerre vinni, ebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat példaértékű munkát végez - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára pénteken Tiszabőn.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megjelenése óta Tiszaburán és Tiszabőn végrehajtott fejlesztések megtekintése után Schanda Tamás arról beszélt: attól ilyen sikeresek a szeretetszolgálat által végzett fejlesztési programok, hogy partnerséget tudnak építeni a kormányzattal, a kormányzati intézményekkel, a köznevelési intézményekkel, az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és más segélyszervezetekkel.

 

A szeretetszolgálat két intézménye is jelentős támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretében: a tiszabői általános iskola bővítésére, rekonstrukciójára több mint 350 millió jut, a tiszaburai általános iskoláéra pedig csaknem 400 millió forint - közölte az államtitkár. 

Elmondta: a fejlesztések 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai forrásból valósulnak meg. Jelenleg a közbeszerzési előkészületek zajlanak, a tervek szerint jövő év szeptemberben a tanévet már a megújult iskolákban lehet kezdeni - jelezte. A tiszabői iskolában mintegy 300, a tiszaburai iskolában több mint 400 gyermek tanul.
Az iskolafejlesztéseken kívül a szeretetszolgálat több mint hetven programban vesz részt a Széchenyi 2020 program keretében. Több mint 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapott az elmúlt években, hogy programokat tudjon végrehajtani, segítve a magyar cigányság, a hátrányos helyzetű magyar emberek ügyét. 
A felzárkózási programok mindig komplexek, a család minden tagját érintik, de legfőbb szereplője mindig a gyermek.

 

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a szeretetszolgálat egy három évvel ezelőtti kormányhatározat alapján működteti oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből épülő Jelenlét programját Tiszaburán és Tiszabőn. A program során "a fogantatástól a foglalkoztatásig" kísérik végig a gyermekek életét. 
Szólt arról, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertanát választotta ki a kormány a 300 legszegényebb település felzárkózása érdekében, egyben hangsúlyozta a személyes jelenlét fontosságát a településeken.
Kitért arra, hogy a tiszabői iskola, valamint a tiszaburai iskola és óvoda fenntartását 2016. szeptember 1-jén vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma meghaladja a 97 százalékot - mondta.
A növekvő gyermeklétszám miatt mindkét iskola bővítésre szorul. A hiányzó termek pótlására Tiszaburán a művelődési házban rendeztek be ideiglenes tantermeket. Tavaly megvásárolták, felújították a régi tsz épületkomplexumát, amelyben jelenleg három első osztály mellett a tanoda, a gyerekház, a szociális iroda is helyet kap. Tiszabőn három konténertantermet helyeztek el - sorolta.
    

Helyi hírekTiszabőTiszabura