2024.04.16, Kedd
Közel félszáz riasztás a szél miatt
Illusztráció: townnews.com

Közel félszáz riasztás a szél miatt

katasztrofavedelem.hu

2020.02.06. 17:03

A tegnap Jász-Nagykun-Szolnok megyére lecsapott viharos erősségű szél miatt összesen 49 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

Hirdetés

A hívások túlnyomó többsége kidőlt fákról, leszakadt faágakról szólt, amelyek lakóépületre, úttestre, elektromos- vagy távközlési kábelre estek, veszélyeztetve a közúti- és a gyalogos közlekedést. A beavatkozások jelentős része a megye középső és déli területeire koncentrálódott, a legtöbb munka Törökszentmiklóson, Kisújszálláson, Mezőtúron és Tiszaföldváron volt. Szerencsére egyik esetben sem sérült meg senki. A veszélyes fák miatti jelzéseken túl voltak egyéb, olykor jelentős kárral járó események is.

  • Egy 12 méter magas fenyőfa két gépkocsira dőlt Tiszaföldváron. A helyi tűzoltók motoros fűrész és dugólétra segítségével távolították el a nagyméretű fát. A munkálatokhoz egy erőgép nyújtott segítséget. Törökszentmiklóson pedig két helyszínen volt hasonló eset: a Táncsics lakótelepen egy nagyméretű faág esett egy autóra, a vasútállomás parkolójában pedig két gépkocsira dőlt egy fa. Itt a helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be motoros fűrésszel és erőgép segítségével.
  • Szintén Tiszaföldváron dőlt ki egy beton villanyoszlop, amely a közúti forgalmat veszélyeztette. A hibát itt is a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók hárították el. Ugyanezen a településen egy ház tűzfala is kidőlt. A házat kilencen lakják, köztük két gyermek, őket rokonoknál helyezték el.
  • Abádszalókon egy 15 méteres fa gyökerestől egy kerítésre esett, közben pedig egy telefonkábelt elszakított.
  • Törökszentmiklóson egy nagyméretű faág hullott egy személygépkocsira, amelyet a helyi önkormányzati tűzoltók kézi erővel távolítottak el.
  • Cserkeszőlőn egy fa borult a gyógyfürdő mosodájának épületére, közben pedig az elektromos kábelt elszakította. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók láncfűrésszel számolták fel a kárt.
  • Kisújszálláson egy lakóház zsindelytetejét bontotta meg a szél, a helyreállítást a település önkormányzati tűzoltói végezték el.
  • Közel harminc cserepet fújt le a szél egy törökszentmiklósi ház tetejéről, a helyi tűzoltók az instabil cserepeket eltávolították. Egy másik törökszentmiklósi házra pedig egy akácfa szakadt rá, de szerencsére az épület nem károsodott.
  • Tiszafüreden egy iskola tornatermének tetejét bontotta meg a szél. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók az erős szél miatt nem tudtak beavatkozni, a veszélyhelyzetet csak ma reggel tudták elhárítani.
  • Szolnokon egy közlekedési jelzőlámpa szakadt le, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói rögzítették a veszélyes elemet. Szintén Szolnokon történt, hogy egy általános iskola tornacsarnokának tetejét bontotta meg a szél. Az erős légmozgás miatt a tűzoltók beavatkozni nem tudtak, de körbeszalagozták a területet.
  • Leszakította a viharos erősségű szél egy középiskola tornacsarnokának tetejét Törökszentmiklóson. Az eset idején húsz gyermek és egy tanár volt az épületben, ők az előtérbe menekültek és nem esett bajuk. A dolgozók a közműveket azonnal elzárták. A szolnoki és a mezőtúri hivatásos, valamint a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a bent rekedteket kikísérték az épületből. A lehulló tető két, közelben parkoló személygépkocsiban tett kárt, a tűzoltók ezeket kézi erővel, illetve feszítőhenger segítségével menekítették ki a romok fogságából, majd a veszélyesnek ítélt tetőelemeket eltávolították.
  •  Mezőtúron, egy építési területen építőanyagokat és hulladékot fújt szét a szél. Ezeket a mezőtúri hivatásos tűzoltók szedték össze és súlyozták le.

A viharkárok felszámolása a mai napon is tart. Jellemzően olyan helyszíneken dolgoznak a tűzoltók, ahol tegnap az erős szél miatt nem tudtak beavatkozni; illetve ott, ahol az állampolgárok által tegnap észre nem vett veszélyeztető tényezők felszámolása jelent munkát. Ma délelőtt dolgoznak még a tűzoltók Törökszentmiklóson, a tornacsarnoknál, valamint Kunszentmártonban, ahol egy szilfa dőlt egy lakóházra, ám a tegnapi időjárási körülmények miatt itt veszélyes lett volna mentést végezni.

Helyi hírekszéltűzoltóságtűzoltó