2021.01.22, Péntek

Hirdetés

Magyar és osztrák seregek csapnak össze a Tisza-partján

Magyar és osztrák seregek csapnak össze a Tisza-partján

info.szolnok.hu

2020.03.05. 12:48

Sokezer érdeklődőt vonz minden évben a Tisza-partra a Szolnoki Csata hadijáték, amelyet idén március 7-én, szombaton rendeznek meg a megyeszékhelyen. A 2020-as hadijátékon tizennyolc lovas, közel kétszázötven hagyományőrző katona és nyolc ágyú vonul fel. A részleteket Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke ismertette a sajtó képviselőivel.

Hirdetés

A szolnoki kültéri programok nyitánya minden évben a szolnoki csata felelevenítése, amely a legkisebbektől az idősekig minden korosztálynak színvonalas kikapcsolódást kínál, egy igazi időutazást Szolnok múltjába - mondta Szalay Ferenc.

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. - idézte fel Udovez György.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

A szombati hadijátékon a Császári-Királyi Védelem parancsnoka Udovecz György hagyományőr ezredes, a támadó Magyar Királyi Seregek parancsnoka dr Vass László hagyományőrző ezredes lesz. Idén cseh, lengyel hagyományőrzők is részt vesznek a rendezvényen.

A rendezvény katonai szakértője ezúttal is Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke, míg az élvezetes kommentárt dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténésztől hallhatjuk.

Koszorúzások:

Március 6. 10.00
Katonai koszorúzás arómai katolikus temetőben az 1848-as emlékműnél

Március 7. 13.00
az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél aSzabadság téren
13.15 Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt a Lengyel Légió utcában

A csata időpontja: március 7. 14.00-15.30

Helyszín:a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterület

Helyi hírekSzolnokhadijáték