2024.03.28, Csütörtök
Szolnoki családi vállalkozás hozott létre új mezőgazdasági telephelyet
Illusztráció

Szolnoki családi vállalkozás hozott létre új mezőgazdasági telephelyet

MTI

2020.03.04. 15:28

A beruházás 200 millió forint értékben valósult meg Szekszárdon.

Hirdetés

Átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. szekszárdi telephelyét szerdán, a létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt. A mezőgazdasági gépek értékesítése 3 százalékkal 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb arányt, 52 százalékot az erőgépek forgalma képviselte, ugyanakkor 10 százalékkal 43 milliárd forintra nőtt az alkatrészek forgalma - közölte.

Farkas Sándor ismertetése szerint az 50-100 lóerős, kerekes traktorokból kelt el a legtöbb, de növekedett a 140 lóerő feletti teljesítményű traktorok értékesítése is.

2019 szeptember végéig a gabonakombájnok értékesítése 5 százalékkal maradt el a korábbi év hasonló időszakától, amikor 220 új arató-cséplő gépet hoztak forgalomba - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy nőtt a vető-ültető gépek forgalma.

A tápanyag-visszapótlásra használt gépek és a betakarító adapterek eladása 5, illetve 3 százalékkal esett vissza, a szállítógépek esetében 16 százalékos volt a csökkenés, és mérséklődött a szálastakarmányt betakarító, illetve bálázó gépek forgalma - mondta.

Tóth János tulajdonos-ügyvezető az MTI-nek elmondta: a cég - a szolnoki és a hajdúnánási után - harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással.

Helyi hírekSzolnok