2024.04.25, Csütörtök
Megújul a jászberényi református templom
jaszberenyireformatus.hu

Megújul a jászberényi református templom

jaszbereny.hu

2020.05.06. 12:06

A felújítási munkálatok várhatóan fél év alatt befejeződnek.

Hirdetés

Teljes külső és belső felújításon esik át a több mint kettőszáz éves református templom. A műemlék 150 millió forintos állami támogatásból és a református gyülekezet tagjainak adományaiból szépül meg.

A jászberényi református egyházközség 1541-ben alakult, melyhez napjainkban tíz jász település tartozik. Az egyházközség egyetlen református temploma a jászberényi műemlék templom, amelynek alapkövét 1783-ban rakták le imaházként és egy esztendő múlva el is készült. 1863-ban tornyot is emeltek mellé. A gyülekezet azóta is igyekezett a templom állagát megóvni.

Mező István, a Jászberényi Református Egyházközség lelkésze ismertette:” rendkívüli állami támogatást kaptunk! Tavaly szeptemberben, a gyülekezet fenntartásában lévő gólya óvoda, bölcsödével való bővítésének projektzáró rendezvényén, Soltész Miklós államtitkár azt az örömteli bejelentést tette, hogy a kormány 150 millió forinttal támogatja a műemlék református templomunk teljes felújítását.”


Elkerülhetetlenné vált a templom felújítása

A beruházás a gyülekezet létszámának növekedése miatt is szükségessé vált, hiszen a téli időszakban a templom elavult fűtési rendszere miatt használhatatlan volt, a gyülekezeti ház pedig már nem tudta befogadni a vasárnaponként összegyűlő létszámot. Az elmúlt ősz és tél folyamán elkészültek a felújítási, építési tervek és idén tavasszal elkezdődtek a kivitelezési munkák. Az időközben beálló járványügyi veszélyhelyzet a templomoktól is távol tartja az embereket.

„Ebben a nehéz helyzetben megadatott, hogy a templom alig egy hét alatt fel lett állványozva, illetve felűről lefelé kívülről befelé folynak a munkák a teljes felújításig, megújulásig. Ebben korlátozásokkal teli időszakban, mikor a gyülekezet tagjai is távol maradnak az alkalmaktól, - fontos - minél teljesebben elvégezhetők legyenek a munkálatok, hogy ne csak a Jászság egy kiemelkedő műemlék temploma, de nekünk lelki otthonunk is elkészülhessen” – mondta Nagytiszteletű Mező István lelkész.

Az állványozást követően megkezdődött a torony réz lemezzel történő borítása, a templom tetőszerkezeti javítása, cserepezés előtti fóliázása és a külső vakolat leverése, jelenleg ezek a munkálatok folynak.

Mindezeket, a több mint félszázados tapasztalattal rendelkező Ócsai Sándor templomépítő, felújító és karbantartó mester irányítja, aki pályázat útján nyerte el a munkálatok kivitelezését.


Egy időkapszula is előkerült a felújítás során

A felújítás során egy különleges dologra is rábukkantak, előkerült egy időkapszula. A múlt egy darabjának emlékét őrző tárgy azokat az 1994-es adatokat tartalmazza amikor Tariska Zoltán lelkész idején egy részleges felújításra került sor az épülten. A toronygömbben helyezték el az akkori adományozók névsorát. Ezt a hagyományt szeretnék folytatni a mostani felújítás során is. Aki támogatja a költségeket illetve a presbitérium névsorát szándékoznak elhelyezni a toronyban, természetesen az előző írással együtt.

A március végén elkezdett felújítást kevesebb, mint fél év alatt szeretnék befejezni és átadni a gyülekezetnek. Ahhoz, hogy minden a terveknek megfelelően elkészülhessen, az állami támogatáson túl szükség lesz minden református testvér adományára. A legkisebb szívből jövő felajánlásnak is örülnek és köszönettel fogadják.

Helyi hírekJászberénytemplomfelújítás