2024.03.19, Kedd
„Mindig is szerettem volna katona lenni”
kormanyhivatal.hu

„Mindig is szerettem volna katona lenni”

kormanyhivatal.hu

2020.07.02. 15:23

Megkezdődött a speciális önkéntes tartalékosok kiképzése Szolnokon, július 1-jén, miután a Honvédség álláslehetőséget kínál azoknak, akik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek. A fiataloktól a tapasztaltabbakig sokan jelentkeztek, van, aki a munkaruhát, van, aki az éttermi kötényt cseréli terepmintás gyakorlóra. Azonban közös bennük: jó lehetőségnek tartják a katonai szolgálatot. A kiképzés vezetői a helyszínen azt is elmondták, miért érdemes részt venni a programban.

Hirdetés

Névsor, gyors adatellenőrzés, aztán egy pár perces aláírási procedúra, és készen volt a szerződése a jelentkezőknek július 1-jén reggel az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison. Azok érkeztek ide a térségből szerződést kötni, akik részt vesznek a speciális önkéntes tartalékos kiképzésen. Az új katonai formát azért hozta létre a Honvédség, hogy munkalehetőséget kínáljon a koronavírus-járvány miatt megszűnt a munkahelyek pótlására, segítse a nehéz anyagi helyzetbe kerülteket, de aktív munkavállalók is jelentkezhettek.

Vizsnyai Józsefné a szerződését mutatja, azt mondja, gyorsan készen voltak vele, most már a kiképzést várja. – Megkaptam a papírokat. Ebben benne van, hogy mennyi időre vállalok szolgálatot, és mennyit lehet hosszabbítani. Ezelőtt operátorként dolgoztam egy szolnoki gyárban, a veszélyhelyzet miatt viszont új munka után kellett néznem – mondja. Hozzáteszi: a jelentkezés után alkalmasnak ítélték, ezt követően pszichológiai teszteket kellett megírnia. – Én mindig is szerettem volna katona lenni. Korábban már voltam is szerződéses katona, akkor családi okok miatt váltottam. Most azt gondolom, jó helyen vagyok, biztosan maradok a következő fél évre –szögezte le.

Speciális önkéntes tartalékos ugyanis úgy válhat egy álláskeresőből, ha meghatározott időre – hat hónapra – vállalja ezt a foglalkoztatási formát. Ez alatt megkapja az alapkiképzést, javadalmazásban, ellátásban részesül. Nem kell laktanyába költözni, otthonról lehet bejárni, az utazási költséget szintén megtérítik. Az új forma előnye az is, hogy a hat hónap után, vagy ha valaki időközben munkát talál, minden következmény nélkül ki lehet lépni. Aki viszont maradni szeretne, további fél évvel meghosszabbíthatja szerződését, később pedig hivatásossá is válhat.

A program ismert, ami érthető, hiszen a Honvédség televízióban, rádióban, és online is népszerűsíti. Interneten találkozott a felhívással Bajor Richárd is, aki járványhelyzettől függetlenül jött el. – Most is dolgozom, de szeretnék egy csapathoz, közösséghez tartozni, ezért volt vonzó számomra ez a lehetőség. Noha a katonasággal most találkoztam először, úgy tervezem, az egy év letelte után is katonaként szolgálok – fejtette ki.

– A járási foglalkoztatási osztályon értesítettek arról, hogy lehet jelentkezni, ezért jöttem - mondja Simon György. – Személyi és vagyonőrként dolgoztam, tagja vagyok a Tisza-tó Mentőcsoportnak, polgárőrként is szolgálok. No, és sorkatona is voltam – sorolja. – Ezt a félévet mindenképpen szeretném elvégezni, és ha belefér, a másodikat is megcsinálom.

A Honvédség mindent megtett, hogy bevonzza a programba az érintett, munkavállalói korú csoportot. Országszerte háromezren jelentkezhetnek. Annak érdekében, hogy minél többeket megszólítsanak a katonai pályával, mások mellett a kormányhivatallal is együttműködtek. Terenyei Krisztina, az I. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Toborzó részlegvezetőjeként bejárta Jász-Nagykun-Szolnok megyét, felvették a kapcsolatot az összes foglalkoztatási osztállyal. – A kormányhivatal és a foglalkoztatási osztályok végig nagyon együttműködőek voltak, így sokakat elértünk. Meglátogattuk a hátrányos helyzetű településeket is, ahol elmondtuk, ez jó lehetőség, hogy a biztos kereset mellé olyan tudást is kapjanak az álláskeresők, amivel más munkára is eséllyel pályázhatnak. A programban részt vevők nem csak katonai kiképzést kapnak, hanem a polgári életben hasznosítható tudást is, például műszaki, egészségügyi, állampolgári ismereteket – mondta.

A kiképzés gerincét persze a klasszikus katonai felkészülés adja, úgymint a tereptájékozódás, fegyverkezelés, lőgyakorlat, harcászat, majd a kiképzés későbbi részében a beosztáshoz kötődő speciális szakkiképzések.

– Húsznál is többen jelentek meg a kiképzésen. Ahhoz, hogy ma itt legyenek, alaposan felmértük, milyen fizikai és mentális állapotban vannak. Kell ugyanis bizonyos állóképesség, ők bírni fogják – közölte az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartási Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka. Molnár János őrnagy elmondta, minden reggel lesz sport, stabil napirendet vezetnek be, de ami külön fontos: képzett, fegyelmezett munkavállalókat képeznek, ami óriási kincs a munkaerőpiacon. – Nem titkolt célunk, hogy megszeressék a Honvédséget, és később hivatásszerűen szolgálhassanak, ha szeretnének. Ezzel a kiképzéssel könnyen be tudnak illeszkedni a hivatásosok közé.

A papírmunka végeztével a jelentkezők átvették katonai ruházatukat, köztük az emblematikus, 15M gyakorlót, ezzel kezdetét vehette a tényleges oktatás. A most induló kiképzés résztvevői egy hónap múlva tehetnek katonai esküt.

Helyi hírekSzolnokSzolnok Helikopter Báziskatona