2024.04.27, Szombat
Jászberény csatlakozott a táncház Kárpát-medencét felölelő ünnepéhez

Jászberény csatlakozott a táncház Kárpát-medencét felölelő ünnepéhez

kulturpont.hu

2020.10.01. 16:16

A hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe következik. Az esemény a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje.

Hirdetés

Október első hétvégéjén rendezi meg a Táncház Egyesület a néptáncosok ünnepét az ország különböző pontjain - írja a kulturpont.hu. Budapesten az Urániában, a Fonóban, a Bolgár Művelődési Házban és a TRIP Hajón találkozhatnak az érdeklődők népzenével, filmvetítéssel, táncos és kézműves családi programokkal. Vidéken az alábbi városok kapcsolódtak be a programsorozatba: Gödöllő, Jászberény, Kálló, Kiscsősz, Mezőkövesd, Székesfehérvár, Szekszárd, Veresegyház, Zalaegerszeg – Nova, valamint a határon túlról Nagyida (Szlovákia).

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál.

Az esemény a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével. Az összművészeti fesztivál a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg.

Helyi hírekJászberénynéptánctánckultúra