2024.03.19, Kedd
Koszorúzást tartottak a polgári védelem nemzetközi világnapján
info.szolnok.hu

Koszorúzást tartottak a polgári védelem nemzetközi világnapján

info.szolnok.hu

2021.03.03. 16:49

A polgári védelem nemzetközi világnapjának tiszteletére koszorúzást és ünnepséget tartottak március elsején a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvénybe a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok online kapcsolat segítségével kapcsolódtak be.

Hirdetés

Az ünnepség első momentumaként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató hatósági és gazdasági helyettese társaságában, utánuk dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint a tervezési és védelmi igazgatási, illetve a veszélyhelyzet-kezelési főosztály vezetője, végül dr. Endrődi István ny. tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke megkoszorúzta a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak a főigazgatóság aulájában található emlékhelyét.

Mindezek után Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő ünnepi köszöntőt mondott, amelyben elsőként a biztonság fogalmával foglalkozott. Mint mondta, ez egy olyan érték, amelynek „hiánya nemcsak az életet veszélyezteti, hanem a társadalom fenntartható fejlődését is akadályozza”. Mint fogalmazott, a polgári védelem által nyújtott biztonság éppen ezért minden fejlett ország nemzeti biztonságának alapvető eleme, jól felszerelt polgári védelem nélkül nem biztosítható egy-egy állam működése, polgárainak biztonsága. Beszédében a tábornok kitért arra is, hogy a kiterjedt, elhúzódó katasztrófák hatásainak gyors és hatékony elhárítása még a legfejlettebb országok számára is kihívást jelenthet, az új koronavírus-járvány okozta válság pedig a világon mindenkit érint. A katasztrófák elleni védekezésben fontos szerepük van a civil szervezeteknek és az önkéntes támogatóknak, folytatta az országos polgári védelmi főfelügyelő.  

Tóth Ferenc elmondta, a hazai önkéntes mentőszervezetek tavaly több mint kétezer-kétszáz alkalommal vették ki részüket a beavatkozásokból, ezek között a járvánnyal kapcsolatos feladatok éppúgy ott voltak, mint a speciális, keresőkutyás vagy kötéltechnikai szakértelmet igénylő mentések, eltűnt személyek keresése, a heves viharok következményeinek felszámolása, vagy a vizek kártétele ellen védekezés. 

A tábornok beszélt arról is, hogy a katasztrófák egyre gyakoribbak, összetettebbek lettek, ezért különös hangsúlyt kapott azok megelőzése, a következmények enyhítése – ez vált egyben a jelenlegi polgári védelem alapvető feladatává. Tóth Ferenc emlékeztetett arra, hogy az előző évben újraértékelték Magyarország katasztrófakockázatait, az eredmény pedig az, hogy idehaza továbbra is leginkább a vizek kártételeire kell számítani, de megszaporodtak a globális klímaváltozáshoz köthető szélsőséges természeti jelenségek is. „A veszélyeztetettség sokrétű. Mi is akkor tudunk rá teljeskörűen reagálni, ha együtt cselekszünk.” – zárta szavait az országos polgári védelmi főfelügyelő.

A beszédet követően a főigazgatóságon és az igazgatóságokon többen elismerést vettek át, amelyet a virtuális ünnepség többi résztvevője online kapcsolaton keresztül követett figyelemmel.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere – dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója javaslatára – a katasztrófavédelem munkájának támogatása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérem elismerésben részesítette Kövér Gábort, a Tisza-tó Járási Mentőcsoport, Tiszafüredi Városi Polgárőrség parancsnokát.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a katasztrófavédelem területén végzett önkéntes tevékenysége során nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként emléktárgy elismerésben részesítette Orvos Anetta Csillát, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete Karcagi Területi vezetőjét, valamint Hegedűs Józsefet, a Szajoli Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referensét.

Az országos ünnepséggel egy napon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség is átadta elismerését, amelyet ebben az évben Korom Sándor, a Szászbereki Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referense, illetve Mezei Tibor, Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka vehetett át.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetségvilágnap