2024.03.19, Kedd
Visszavonulóban a tiszai ár- és a belvíz
Illusztráció: pixabay.com

Visszavonulóban a tiszai ár- és a belvíz

MTI

2021.03.02. 16:50

Folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin, a Közép- és Alsó-Tiszán egyaránt apadó vízállások figyelhetők meg.

Hirdetés

Felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétfőn megkezdte a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

A Kötivizig kedden a honlapján azt közölte: folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin, a Közép- és Alsó-Tiszán egyaránt apadó vízállások figyelhetők meg. A Tisza vízállása Szolnoknál kedd reggel 707 centiméter, apadó volt - közölték. 

Változatlanul elsőfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Kiskörétől Lakitelekig, a bal parton Kiskörétől Csongrádig, továbbá a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hármas-Körös - szintén visszaduzzasztással  érintett - jobb partján a torkolattól Kunszentmártonig - írták. Így az igazgatóság jelenleg az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez kapcsolódóan 408 kilométeres védvonalszakaszon lát el nappali figyelőszolgálatot.

Az elmúlt napokban felfedezett hódüregek miatt a Zagyva jobb parti töltésén továbbra is pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn - szerepel a közleményben.

Az igazgatóság hétfő délutántól elsőfokúra mérsékelte a készültséget a karcagi belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is másodfokon védekeznek a jászkiséri és a kiskörei szakaszokon, míg elsőfokú a készültség a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi és a cibakházi, tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon - sorolták.

A kedd reggeli összesítés szerint ismét csökkent az elöntött terület, jelenleg 8495 hektárt borít víz, ebből 3130 hektár vetés. Péntek óta pontszerű harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben hódtorlasz miatt a Doba-csatornánál, valamint hódüreg miatt a J-III-2 csatornánál.  Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászkisér - közölte a Kötivizig.

Helyi hírekSzolnok Megyei Jogú Város ÖnkormányzataKötivizigKiskörei Vízlépcső