2021.05.07, Péntek
Megújult a szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban
Illusztráció: pexels.com

Megújult a szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban

MTI

2021.04.22. 08:25

A régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják többek között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek.

Hirdetés

Megújult és a tervek szerint nyáron már látogatható lesz a műemlék szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban - közölte a kengyeli polgármesteri hivatal az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az 1800-as évek közepén épült műemlék szélmalom, valamint a kúria épülete a kengyeli önkormányzat által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése elnevezésű projekt részeként.
A beruházás részeként kialakítottak egy tanösvényt ismeretterjesztő és tájékozódást segítő táblákkal, valamint parkoló épült. Létesült egy természetfotós labor, valamint madárleshelyek kialakításához szükséges eszközbeszerzések is történtek - közölték.

A projekt kommunikációjáért felelős Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják többek között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek.

A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, továbbá a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak módját, míg a szélmalom legfelső szintjein lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére - tájékoztattak.

A kunhalmon tett sétán látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, madárfigyelési lehetőséget kínál. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír - közölték.

Helyi hírekKengyelműemlékfelújításTOP