2024.04.19, Péntek
Átadták a mezőtúri felújított két tannyelvű művészeti iskolát
Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Átadták a mezőtúri felújított két tannyelvű művészeti iskolát

MTI

2021.09.02. 11:45

A tantermek és a tornaterem mellett megújult az iskolaudvar, több szaktanterem és a nyelvi labor is.

Hirdetés

Szeptember 1-én átadták a felújított mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát.

Herczeg Zsolt Mezőtúr polgármestere elmondta az átadó ünnepségen: 2010-ben az önkormányzat mindent megtett azért, hogy fejlessze az intézményt, de ilyen nagyságrendű korszerűsítésre nem volt lehetőségük.

A fejlesztések nem állnak meg: több mint másfél milliárd forintból újulhat meg a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium - közölte.

Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy több mint 440 millió forint támogatást nyertek el a mezőtúri általános iskola infrastrukturális fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban. A megvalósításhoz a magyar kormány csaknem 94 millió forint többletforrást biztosított.

Kozák Zsolt Gyula, az iskola intézményvezetője elmondta:

1980. szeptember 1-jén adták át az akkor korszerűnek számító, mostanra felújított iskolaépületet, amelyben ma 308 diák tanul.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházás során az épület teljesen megújult. Kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a teljes víz- és csatornahálózatot, az épületgépészetet, szigetelték a tetőszerkezetet. A tantermek és a tornaterem mellett megújult az iskolaudvar, több szaktanterem és a nyelvi labor is.

 

Erős támogatást kapnak az iskolák 

Rétvári Bence a Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt zárórendezvényén elmondta: az iskolában elsősorban a szorgalom és a tehetség számít, illetve a pedagógusok, akik ki tudják hozni a tanulókból a legtöbbet.

Az oktatás tünteti el leginkább a társadalmi különbségeket

- jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Mezőtúron, hozzátéve: fontos lépéseket tettek az "otthonról hozott különbségek" csökkentése érdekében.

Fontosnak nevezte az iskolának azt a szerepét, hogy csökkentse a különbséget a szegényebb és a jómódú családból érkezők között, továbbá a nagyvárosi és a kistelepülésen élő, a dunántúli és a kelet-magyarországi fiatalok között. A "minket megelőző években" több mint háromszáz helyen zártak be iskolát, 15 ezer pedagógust bocsátottak el - mondta, hangsúlyozva: "az állam ott van minden iskola mellett, a legkisebb iskolák mögött is".

Rétvári Bence kiemelte: a kistelepülési iskolákat nem bezárni kell, hanem felújítani.

Helyi hírekiskolaépület felújításfelújításátadásmezőtúr