2024.04.20, Szombat
Szolnokon található Magyarország legmagasabb, 81 méter magas lakóháza
Kép: wiki/NordestOnTour

Szolnokon található Magyarország legmagasabb, 81 méter magas lakóháza

24.hu, wiki

2021.11.06. 09:00

A szolnoki toronyház csúszózsaluzási eljárással épült 1975-ben az azóta megszűnt Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében.

Hirdetés

Szolnok közepén, a Jubileumi téren áll Magyarország legmagasabb lakóháza, ami 180 családnak ad otthont - számol be róla a 24.hu a Blikk értesüléséből.

A lap tudósítása szerint a 81 méter magas épületet nem nehéz megtalálni, olyan, mint faluhelyen a templom tornya.

A lakás hátrányai között említik, hogy meleg van, ezért kell a légkondi, hiába van magasan, az utca zaja is felér oda, ráadásul a poloskák miatt csak behúzott függönynél lehet szellőztetni. Az elmúlt másfél évtizedben egyszer, egy áramszünet alatt fordult elő, hogy a három liftből egy sem működött.

szolnoki toronyház a szolnoki pályaudvar előtt álló magasház, amely 81 méteres magasságával és 22 lakott emeletével Magyarország legmagasabb lakóépülete.

A három lift a 22. emeletig szállítja az embereket, onnan gyalog lehet feljutni a 23. emeletre, ahol a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság helyi irodája, valamint csillagvizsgáló működik.

24. emelet valójában nincs, ennek ellenére a helyi köznyelvben az épületre csak 'huszonnégyemeletesként' szoktak utalni.

A szolnoki toronyház csúszózsaluzási eljárással épült 1975-ben az azóta megszűnt Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. Tervezője Liszkai Károly. Az épület előtti szökőkúttal és parkolóval ellátott tér Kovács Dezsőné (ÉSZAKTERV) munkája.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok megyemagasépítés