2024.04.28, Vasárnap
Evezős erőpróbát rendeztek a hétvégén Szolnokon
Illusztráció: unsplash.com

Evezős erőpróbát rendeztek a hétvégén Szolnokon

MTI

2022.03.29. 16:11

Két hónappal az idény első világkupa-versenye előtt hosszútávú felmérőn vett részt a magyar evezős válogatott felnőtt és U23-as kerete, ezt követően Molnár Dezső szövetségi kapitány felemás összegzést tudott végezni annak kapcsán, hogy az egyéni képességek téli fejlesztése mennyire volt eredményes.

Hirdetés

A szombaton, Szolnokon rendezett erőpróbán - az evezősöknek forduló nélkül kellett teljesíteniük 6000 métert - abszolút összevetésben Ács Kristóf húzta a legjobb időt, de Pétervári-Molnár Bendegúz, Galambos Péter és a könnyűsúlyú Tamás Bence is ott volt a legjobbak között.

A szakember a szövetség honlapján kedden kiemelte: örömteli volt számára, hogy a férfiaknál az egypárevezős szakág legjobbjai nagyon közel voltak egymáshoz, húsz másodpercen belül értek célba, és bocsánatosnak ítélte, hogy a váltott evezéssel foglalkozók hátrébb végeztek.

"A férfi szakággal elégedett vagyok, ám véleményem szerint a nőknél továbbra is aggasztó a helyzet, nem születtek túl jó eredmények" - fogalmazott Molnár Dezső. Hozzátette: Ács meglepően jó teljesítménnyel lett első, eredménye egybecseng az ergométeren nemrég húzott egyéni csúcsával, viszont véleménye szerint Szabó Márton alulteljesített, miként a könnyűsúlyú Szigeti Rolandtól és Szabó Bencétől is többet várt.

"Az U23-asok közül Szklenka Bence kimagaslik. Sajnos többeket betegség miatt nélkülöznünk kellett, ezért három helyi elsőéves ifjúsági versenyzőt is behívtam. A hiányzók a hét végi, csepeli versenyen vagy az első válogatón mutathatják meg, mit tudnak" - mondta.

A női mezőnyben a tavalyi évben az U23-as világbajnokságon és Európa-bajnokságon egyaránt döntős Fehérvári Eszter, Csepel Zsófia könnyűsúlyú kétpár utóbbi tagjának a következő három hónapot is ki kell hagynia vállsérülése miatt, ezért a kapitány ebben az évben nem számol a rendkívül sikeres egységgel.

"Eszter mellé olyan versenyzőre van szükség, aki tud segíteni a súlyhozásban, mert ugyan a felső súlyhatárt tudja hozni, de ahhoz, hogy a csapatátlag meglegyen, egy könnyebb és megfelelő versenyző szükséges" - mondta. Mivel Gadányi Zoltána a tavalyi négypárevezős egység értékes tagja a közelmúltban felhagyott a versenyszerű evezéssel, a kapitány kényszerűségből kétpárevezős csapattal számol, amelyet a Horváth Kitti, Krémer Eszter és Preil Vivien trióból kell kiállítania.

A világkupákat illetően egypárevezősben a riói és tokiói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúzzal kalkulál. Továbbá két- vagy négypárevezős egységgel, amely Bácskai Mátéból, Galambosból, Szklenkából és Szabó Mártonból áll majd össze. Kiemelte: elképzelhetőnek tartja, hogy mindkét egységet kipróbálják a világkupákon.

Normálsúlyú négyesben az Ács, Juhász Adrián, Simon Béla, Gerei Tamás összeállítás "tűnik ígéretesnek", míg könnyűsúlyú kétpárban a Furkó Kálmán, Szabó Bence kettős a leggyorsabb, de még mindig keresik a párokat.

"Most épp bekapcsolódik Szőllősi Balázs, Fenyődi Tamás és Szigeti Roland is a munkába. Sajnálom, hogy Tamás Bence nem, vagy csak feltételekkel hajlik a válogatott csapatban való részvételre, és csak egypárban evez. Abid Syham nem vállalta az olimpiai kerettagságot, pedig Szolnokon legyőzte a normálsúlyú vetélytársait" - mondta.

A következő egy hónapban az olimpiai keret Szegeden készül - az utolsó két hétben az U23-asok is csatlakoznak -, ahol április 24-25-én rendezik az első válogatóversenyt. A szövetségi kapitány tizenkét fős felnőtt kerettel számol, ami az U23-asokkal megközelítőleg húsz főre egészül ki.

Helyi hírekevezős verseny