2023.02.04, Szombat
Ismét új autóbuszokat állít forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Volánbusz
Fotó: Kemenymate/wikipedia.org/Volvo_8900

Ismét új autóbuszokat állít forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Volánbusz

MTI

2022.03.20. 10:00

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjában Jász-Nagykun-Szolnok megye járműparkja három, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, és hamarosan további két Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is frissíti az állományt - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon.

Hirdetés

Mosóczi László a szolnoki autóbusz-állomáson tartott eseményen elmondta: a légkondicionált, fedélzeti kamerával és utastájékoztató rendszerrel felszerelt buszok nettó beszerzési értéke összesen több mint 375 millió forint. Hozzátette: az öt új járművel négy megyei viszonylaton, Karcag és Budapest, illetve Szolnok és Kecskemét, Tiszaföldvár, Tiszasüly között találkozhatnak majd az utasok.

A most érkezőkkel együtt 2018 óta összesen hatvan új, hagyományos hajtású autóbusz kezdi meg szolgálatát Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Több mint felük tavaly és idén állt és áll munkába, a harmincöt jármű beszerzési értéke meghaladja a 2,6 milliárd forintot - ismertette az államtitkár. Szólt arról is, hogy a Volánbusz flottája idén 164 új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő járművel bővül. Közülük negyven környezetkímélő autóbusz Szolnokon áll majd forgalomba.

Az államtitkár kitért arra, hogy a MÁV-val immár egy vállalatcsoportban működő Volánbusz 2018-ban "pörgette fel" jármű-fiatalítási programját, azóta több mint 1700 új buszt szereztek be. Idén a tervek szerint további ezer vadonatúj busz frissítheti fel majd a flottát. A járműpark átlagéletkora 2018-ra 13 év fölé nőtt, a folyamatos beszerzések megfordították a rohamos elöregedést, 2021 végéig 10,6 évre csökkent a mutató - közölte.

Jelezte: a további fejlesztések eredményeként a teljes autóbusz-állomány 45 százaléka megújul 2022 végéig. A Volánbusz járműparkjának átlagos életkora ezzel öt év alatt több mint öt évvel, 8 évre csökken - mondta.

Kiemelte: a szolnokiak vasúton is a szolgáltatási színvonal emelkedését tapasztalhatják. Budapest és Szolnok között Újszász és Cegléd érintésével is egyre több emeletes motorvonat szállítja az utasokat.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje kiemelt jelentőségűnek nevezte az infrastruktúra-fejlesztést a megye településein. Szavai szerint Szolnoknak és  környékének a gyorsforgalmi úthálózatba  bekapcsolásával felértékelődik a térség befektetővonzó szerepe, közelebb kerül a főváros. Üdvözölve a Volánbusz beruházását hangsúlyozta: a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának emelése az utasok életminőségét javítja, és hozzájárul a környezet kíméléséhez.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az új autóbuszok az utazók kényelmét szolgálják, rendkívül komfortosak, korszerűek, forgalomba állításukkal javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala. Kifejtette, hogy a környékbeli településekről is sokan utaznak Szolnokra dolgozni, ügyet intézni, vásárolni, és a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés eredményeként egyre vonzóbbá válik a megyeszékhely. Bejelentette: az idén megújul a Kolozsvári út, a kormány elfogadta a fejlesztési programot, a közbeszerzési eljárás hamarosan elindul.

Bói Loránd, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Volánbusz 2018 óta zajló jármű-fiatalítási programjának eredményeként a Volánbusz üzemanyagfogyasztása és károsanyag-kibocsátása is tíz-tíz százalékkal csökkent.  A közösségi közlekedés méltó versenytársa lehet az egyéni közlekedésnek, környezeti szempontból pedig sokkal jobb annál - tette hozzá.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint a mintegy nettó 250 millió forint értékben beszerzett három Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

A közeljövőben érkezik két új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is. Értékük összesen csaknem 126 millió forint. Az 5 új autóbusz évente 536 ezer utas számára biztosít komfortosabb utazást

- írták.

Helyi hírekVolánbuszautóbuszautóbuszpark megújulás