2024.04.19, Péntek
Húsvéti élelmiszereket ellenőriztek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szakemberei
Illusztráció: unsplash.com

Húsvéti élelmiszereket ellenőriztek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szakemberei

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.04.17. 10:00

Az ellenőrök a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen a húsvéti ünnepekhez köthető gasztronómiai termékeket vizsgálják kiemelt figyelemmel.

Hirdetés

A 2022. március 21-től április 18-ig tartó ellenőrzés egyaránt érinti az élelmiszer-előállítókat, valamint az üzletekben, piacokon, vásárokon forgalmazókat.

Az ellenőrzés célterületei a friss hús és húskészítmények, tojás, édességek, pékáruk, friss zöldségek és gyümölcsök, borászati termékek és alkoholos italok.

A felügyelők kiemelten ellenőrzik a termékek nyomonkövethetőségét, jelölését, lejárati idejét, az előállítás és a forgalmazás higiéniai feltételeit, és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, különösen a termékek származására vonatkozóan.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában, április 3-ig összesen negyvenöt ellenőrzés történt. Két vendéglátó egység tevékenységét higiéniai szabálytalanság és a dolgozók egészségügyi kiskönyveinek hiánya miatt függesztették fel, míg másik három esetben bírság kiszabására került sor.

Különösen a kistermelőknél jellemző probléma, hogy a vásárokon és a piacokon az előre csomagolt élelmiszereket jelöletlenül, a nyomon követés biztosítása nélkül hozzák forgalomba. Nem megfelelő higiéniai körülmények és nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazása miatt egy termelőt figyelmeztetésben részesítettek, egy másik helyszínen pedig bírságot szabtak ki. Több hatósági eljárás még folyamatban van.

Az ellenőrzések során a felügyelők összesen negyvennyolc élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek közül hat terméket nyomon követés hiánya miatt, ötöt pedig lejárt fogyaszthatósági/ minőségmegőrzési idő miatt vontak ki a forgalomból.

 
Helyi hírekélelmiszer ellenőrzéshúsvét