2024.04.19, Péntek
Nemzeti Jászkun Emléknapot tartottak Szolnokon
Fotó: kormany.hu

Nemzeti Jászkun Emléknapot tartottak Szolnokon

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.05.12. 10:39

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd Jászkun Emléküléssel folytatódott a Nemzeti Jászkun Emléknap Szolnokon. Az ünnepi eseményen került sor a Jászkunságért elnöki elismerő oklevelek átadására. Este, a jászkun hagyományok előtti tisztelet jeléül gyertyagyújtásra várják a szolnokiakat a kék-fehér színbe öltözött Megyeháza erkélye elé.

Hirdetés

A Magyar Országgyűlés 2014-ben május 6-át, a Redemptio kihirdetésének, s egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította. A Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiót lehetővé tevő diploma aláírását ünnepeljük, amelyet Mária Terézia látott el kézjegyével. Őseink – szabadságukért cserébe – 580 ezer rajnai rhénes forintot fizettek ki, emellett pedig 1000 lovas katona kiállítását vállalták - olvasható a szolnoki kormányhivatal honlapján.

Nincs annál lélekemelőbb érzés, mint amikor egy tájegység népe az ősi jogok jussán visszakapja azt a megbecsülést, amely kijár neki annak okán, hogy amikor a haza sorsát kellett „eligazítani”, ők adták a legkiválóbb katonákat. A Redemptio nyolc évvel ezelőtti nemzeti emléknappá nyilvánítása mérföldkő a Jászkunság történelmében – hangzott el a Megyeháza dísztermében tartott ünnepi eseményen.

Az ötödik Jászkun Emlékülés az emeritus kapitányok bevonulásával és a Szolnoki Légierő Zenekar előadásával kezdődött, majd ünnepi beszédet mondott Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Borbás Ferenc emeritus Jászkun főkapitány is.

A Jászkunságért elnöki elismerő oklevelek átadásakor elhangzott: az oklevelet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat első alkalommal adományozza olyan személyek vagy közösségek kiemelkedő munkájának elismerésére, akik a Jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki identitástudatunk jelentőségére hívta fel a figyelmet. Múltunk és hagyományaink ápolása a jelenkor nemzedékének kötelessége. Mert bár a feljegyzések megőrzik az egykori történéseket, a hagyományokat nekünk kell életben tartani – hangzott el a beszédében.

A Nemzeti Jászkun Emléknapot több kísérő rendezvény is színesítette: a törökszentmiklósi Kézműves Örökség Egyesület Redemptiós kamara kiállítása, jász és kun hímzés bemutató, az abádszalóki Szabó István megyénk településeire jellemző hozzávalókból készült kézműves bonbonjait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Helyi hírek SzolnokNemzeti Jászkun Emléknap