2024.04.26, Péntek
Jelentős egészségi kockázatot jelent a szökőkutakban való fürdőzés
Illusztráció, unsplash.com

Jelentős egészségi kockázatot jelent a szökőkutakban való fürdőzés

Kormánymegbízotti Kabinet

2022.07.28. 11:55

A meleg nyári napokon előfordul, hogy néhány gyermek – gyakran szülői felügyelettel – a közterületen lévő szökőkutak vizénél keres felfrissülést. Ez azonban nem csak tilos, de jelentős egészségi kockázatot is jelent! Mivel a szökőkút vize nem minősül fürdővíznek, az mikrobiológiai és kémiai összetétel szempontjából sem üzemeltetői, sem hatósági kontroll alatt nem áll.

Hirdetés

A közterületi szökőkutakban keringetett víz könnyen szennyeződhet környezeti elemekkel – például a levegőből kiülepedő porral, talajszemcsékkel, vagy akár állati ürülékkel – amely számos emberi megbetegedést okozó baktérium és gombafaj közvetítő közege lehet - olvasható a kormanyhivatal.hu oldalán.

Az ilyen vízzel való érintkezés során, a bőrön elsősorban gennykeltő baktériumok által okozott megbetegedések – például furunkulus vagy ótvar – alakulhatnak ki; utóbbinak akár fatális kimenetelű véráram fertőzés is lehet a szövődménye. A szennyezett víz tápcsatornába jutása különböző gyomor- és bélrendszeri megbetegedést válthat ki.

A szökőkutak vize sokszor pang, nagy melegben be is algásodhat. Ez a pangó, 20 Celsius foknál melegebb víz kiváló létfeltételt jelent a Legionella baktériumnak, amely a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek belélegzésével a tüdő léghólyagocskáiba jut, és az arra fogékonyakban (elsősorban gyermekek és idősek) az úgynevezett Legionárius betegséget, azaz súlyos, akár halálos kimenetelű atípusos tüdőgyulladást is okozhat.

Emellett a szökőkutak vizét fertőtlenítés céljából vegyszerekkel is kezelhetik, amelyekkel érintkezve szem-, bőr- és nyálkahártya-irritáció léphet fel az arra érzékenyeknél.

Mindezekre tekintettel a közterületi szökőkutakban való fürdőzés semmilyen esetben nem lehet opció egy felfrissülésre!

Helyi hírek Szolnokszökőkút