2024.03.29, Péntek
Sorra újulnak meg a műemléki épületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Sorra újulnak meg a műemléki épületek Jász-Nagykun-Szolnok megyében

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.08.16. 16:36

Páratlan régészeti leletekkel és számtalan műemléki értékkel találkoznak munkájuk során a kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának örökségvédelemmel foglalkozó szakemberei. Feladatvégzésük során elsődleges céljuk kulturális örökségünk megóvása.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban, megyénkben az autópálya-, autóút-építéseknél, a külterületi beruházásoknál több izgalmas régészeti lelet is előkerült: az M4 új nyomvonalának feltárása során Bartapusztánál római kori település nyomait fedezték fel. 

Unikálisnak számít a tiszafüredi bronzkori tömegsír, amelyet egy gabonatároló helyén találtak meg a régészek. Ezek a leletek a törvény erejénél fogva az állami tulajdon részét képezik, ezért a lelőhelyeken végzett földmunkákat engedélyeztetni kell. E feladatot a kormányhivatal régésze látja el. A feltárt leletek - megfelelő tudományos feldolgozást és előkészítést követően – a nagyközönség számára is bemutatásra kerülnek; ezzel tovább bővítve ismereteinket lakóhelyünk történelméről - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapján.

A műemlékekkel foglalkozó szakemberek elsődleges célja, hogy a műemléki értékek megmaradjanak, helyreállításuk során a történeti jellegük minél nagyobb mértékben érvényesüljön.

A műemlék épületek szakszerű felújításával olyan érték jön létre, amelynek hatása nemcsak tulajdonosának, használójának, hanem egy egész település számára sokrétűen érvényesül. Ezek legtöbbször immateriális javak: növekszik az identitástudat, fellendül a turizmus.

Az elmúlt években Kenderesen több olyan épület újult meg, amelyek műemléki védelem alatt, illetve műemléki környezetben áll: a Református templom és a Parókia, a Római katolikus templom, az egyházi fenntartású iskolák, a Városháza, a Postahivatal, valamint a Felvételi épület a kormányzói váróval.

Szolnokon a Vártemplom és a Plébánia, a Belvárosi templom és a Rendház (Kolostor) újult meg. Ezek belső helyreállítása még folyamatban van.

Jászberényben jelenleg az eredetileg gótikusként épült Ferences templom felújítása zajlik.

Jánoshidán az egykori Premontrei rendház helyreállítása kiemelkedő jelentőségű. Ez a jövőben turisztikai- és látogatóközpontként fog üzemelni.

Cserkeszőlőn idén kapott műemléki védelmet a Présház és Borospince mellett a Szinyei Merse-kúria is, amelynek részleges felújítása már meg is történt, jelenleg kertépítési munkák folynak.

A kulturális örökség védelme három területet ölel fel: a régészetet, a műemlékvédelmet és a kulturális javak felügyeletét. A kormányhivatal szakemberei a régészet és a műemlékvédelem területén dolgoznak. E felelősségteljes munka mindannyiunk közös érdeke, hiszen kulturális örökségünkön keresztül ismerhetjük meg nemzetünk épített és szellemi értékeit.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok megyeműemlékfelújításJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal