2024.04.25, Csütörtök
Tárlatvezetést tartanak szombaton a szolnoki Megyeházán
Fotó: Megyeháza/wikipédia

Tárlatvezetést tartanak szombaton a szolnoki Megyeházán

MTI

2022.09.14. 13:37

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. E kezdeményezéshez csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is, az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály munkatársa szeptember 17-én tárlatvezetést tart a műemléki védelem alatt álló szolnoki Megyeháza épületében.

Hirdetés

Szombaton két alkalommal, 9.00 órától, illetve 10.30-tól várják az érdeklődőket a Kossuth Lajos út 2. szám alatti épület bejáratához. A másfél órás program során sok-sok érdekességet hallhatnak és láthatnak a vendégek. Megcsodálhatják a 144 éves épület gyönyörű nagycsillárját, amiben kezdetben nem izzók, hanem gyertyák voltak. A tárlatvezetés során az is kiderül, hogy a Megyeháza eredeti színe olyan volt, amilyennek a főlépcsője megmaradt: terrakotta, vagyis vörös - tájékoztat róla a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Az épület története 1876-ban kezdődött

Az akkori megyerendezések során Szolnok lett az újonnan szerveződött Jász-Nagykun-Szolnok vármegye központja. Az új funkció új székházat igényelt. A város egy telket adományozott erre a célra, az egykori Zöldfa vendéglő telkén épülhetett fel a megyeháza. Az alapkőletételre 1878. május 21-én került sor. Az eklektikus stílusban emelt középületet Benkó Károly tervezte, az építés munkálatait Pucher József építész irányította.

Érdekesség, hogy a kiugró középrész a földszinten eredetileg kocsifeljárónak készült. Az emeleten nyitott erkélyt pedig csak utólag alakították zárttá. Az erkélyrész reneszánsz formákkal gazdagon díszített, a nyílások alján kőbábos mellvédek vannak. Az épület belsejében a főbejárat mögötti háromhajós előcsarnokból bábos korlátú díszlépcső vezet az emeleten található kétszintes, karzatos díszteremhez. Négy melléklépcsőháza van, impozáns öntött- és kovácsoltvas korlátokkal.

A látogatók szeptember 17-én, szombaton betekintést nyerhetnek a történelem egy kis szeletébe, és közelebbről is megismerhetik a megye egyik legjelentősebb épületének legszebb részeit. Az ingyenes tárlatvezetésen felnőtteket, gyerekeket egyaránt szívesen látnak. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Helyi hírek SzolnoktárlatvezetésMegyeháza