2022.12.05, Hétfő
Zöldül a város - fásítási program zajlik Szolnokon
Kép: info.szolnok.hu

Zöldül a város - fásítási program zajlik Szolnokon

info.szolnok.hu

2022.11.22. 12:54

Nagy volumenű fásítási program zajlik Szolnokon, az elmúlt évek ültetéseihez képest majdnem dupla annyi fa kerül a város közterületeire.

Hirdetés

A részletekről Szalay Ferenc polgármester, Agócs Attila, a Hetényi kórház gazdasági igazgatója, Molnár Iván önkormányzati képviselő és Lits László, az ültetést koordináló Városüzemeltetési Kft. vezetője tartott sajtótájékoztatót - olvasható Szolnok városi honlapján.

A csapadékszegény, aszályos nyár, a tartósan kiugróan magas hőmérséklet sajnos a fákat is megviselte, sok kiszáradt, elpusztult, még annak ellenére is, hogy a Városüzemeltetési Kft. munkatársai rendszeresen locsolták azokat.

A faültetési programban több mint 200 (összesen 216), az időjárási szélsőségeket és a városi környezetet viszonylag jól tűrő fajokat telepítenek a szakemberek. – mondta el Szalay Ferenc polgármester.

Jelentős mennyiségű – 78 db - fa kerül a Széchenyi lakótelepre, és kiemelten kezeli a program a Tószegi úti kerékpárút környékét is, ahol annak idején 72 fát kellett kivágni.

Molnár Iván önkormányzati képviselő kiemelte: a kerékpárút nyomvonalához közel eső két intézmény is részesült a fákból: a Hetényi Géza kórház területére 24 db, míg a görögkatolikus oviba 20 db fa került, de a közeli Famunkás emlékmű környéke is 13 fával lett gazdagabb. Így mintegy 57 facsemetét sikerült a kerékpárút környékére ültetni.

Agócs Attila, a kórház gazdasági igazgatója szólt arról is, hogy tevékenyen kiveszik majd részüket a fák gondozásából, így azoknak nagyobb esélyük van arra, hogy terebélyes fákká cseperedjenek.

A Várkonyi téri cseresznyefasornál 10 fát pótolnak a szakemberek, és természetesen jut facsemete a város egyéb részeire is, így a belvárosba, és kintebb eső utcákba is – hangsúlyozta Lits László.

Helyi hírek Szolnokzöldterületekfaültetés