2023.06.03, Szombat
Szolnokon a falusi csokkal szinte ingyen lehet használt ingatlanhoz jutni
Illusztráció, unsplash.com

Szolnokon a falusi csokkal szinte ingyen lehet használt ingatlanhoz jutni

MTI

2023.04.30. 10:00

Azokon településeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető a lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek - csok, falusi csok, Babaváró hitel - együttes igénybevételével - derül ki a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank MTI-nek küldött csütörtöki elemzéséből.

Hirdetés

A Takarék Index elemzésében megvizsgálták, hogy az állami támogatások mekkora arányban fedezhetik egy ingatlan megvásárlását, ahol a falusi csok igényelhető (3170 település közül 2629).

Két gyerek vállalása esetén 14 vármegyében - Fejérben, Tolnában, Baranyában és Zalában, valamint az összes keleti vármegyében - nem kell az állami támogatások mellett plusz forrás egy 80 négyzetméteres használt ingatlan megvételéhez falusi csokos településen. Csak három vármegyében - Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy - nem éri el az ingatlan bekerülési értékének 75 százalékát az állami források összesített összege.

Három gyerek vállalása esetén Somogyban és Győr-Moson-Sopronban az állami források összege már 91-94 százalékát teszi ki egy hasonló nagyságú ingatlan vételárának, míg 17 vármegyében saját tőke sem szükséges egy 80 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.

A mintegy félezer megyeszékhelyeken kívüli településen, ahol nem igényelhető a falusi csok, két gyerek esetén az állami támogatás Baranyában, Nógrádban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben elegendő egy 80 négyzetméteres ingatlan megvételéhez.

Jellemzően a nyugati vármegyékben az arány 75 százalék alatt marad, Somogyban és Pest megyében pedig nem éri el az 50 százalékot - derül ki az elemzésből.

A 19 megyeszékhely közül Salgótarjánban és Békéscsabán elegendőek az állami források egy 60 négyzetméteres használt ingatlan megvásárlásához, két gyerek vállalása esetén, míg Miskolcon, Szolnokon, Szekszárdon és Kaposváron ez szinte teljes mértékben elérhető saját forrás igénybevétel nélkül. Debrecenben, Győrben, Veszprémben a vételár kevesebb, mint 60 százaléka biztosítható állami segítségből, míg Budapesten ez az arány 43 százalék.

Új ingatlan vásárlása esetében az állami támogatások kisebb arányban fedezik a lakások vételárát. A Takarék Jelzálogbank elemzése szerint egy új, 60 négyzetméteres lakást már csak Miskolcon lehet teljes egészében állami támogatásból megvenni három gyermek vállalása esetén, de több nagyvárosban - Tatabányán, Nyíregyházán és Békéscsabán - is "kedvezőek" ehhez a feltételek.

A megyeszékhelyeken egy 60 négyzetméteres újépítésű lakás megvásárlásához az állami források a vételár 22-47 százalékát fedezhetik két gyermek vállalása esetén, három gyermeknél viszont az arányok 36 és 85 százalékra emelkednek - írták.

Helyi hírekállami támogatásTakarék Jelzálogbanklakásvásárlás