2024.04.20, Szombat
Döntött a közgyűlés: bővülhet a Szolnoki Ipari Park
Kép: info.szolnok.hu

Döntött a közgyűlés: bővülhet a Szolnoki Ipari Park

info.szolnok.hu

2023.05.01. 10:00

Közbiztonsági beszámoló, 2022. évi zárszámadás, új területtel bővülhet a Szolnoki Ipari Park, csak néhány fontos téma Szolnok város közgyűlésének áprilisi üléséről.

Hirdetés

Első napirendi pontként a város közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról hangzott el beszámoló. A Szolnoki Rendőrkapitányság 2021. évi tevékenységét Rádi Norbert dandártábornok, vármegyei rendőrkapitány és Fürj János alezredes, kapitányságvezető mutatta be.

A város közbiztonsága kiegyensúlyozott – foglalta össze Fürj János kapitányságvezető. Elhangzott, hogy a jövőben fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a közterületeken az emelkedő esetszámok miatt.

Rádi Norbert dandártábornok szerint a térfigyelő kamerarendszer további bővítése indokolt. Kiemelte: háromból kettő bűncselekmény felderítésre kerül, míg a közterületi szabálysértéseknél nyolcból tíz az arány.A regisztrált bűncselekmények száma tavaly 17 százalékkal nőtt. Jó hír, hogy az elmúlt 13 évben 2022-ben történt a legkevesebb személyi sérüléses baleset a város területén, míg halálos kimenetelű közlekedési baleset nem volt tavaly a vármegyeszékhelyen.

Elfogadta a testület a város 2022. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadást

Az önkormányzat és intézményei a teljesített kiadásaikkal a költségvetési előirányzatokon belül maradtak, óvatos és fegyelmezett gazdálkodás volt a jellemző, ráadásul még tartalék is keletkezett. Az önkormányzati vagyon 3,75 %-kal nőtt az előző évhez képest.

A minimálbér- és nyugdíjemelés, valamint a rezsiköltségek, köztük a lakbér emelkedése szükségessé tette a támogatások hozzáférésének bővítését, valamint a támogatások mértékének emelését a rászoruló családok mindennapi megélhetésének könnyítése érdekében. Emelkedett a települési lakásfenntartási támogatás és a települési adósságcsökkentési támogatás jövedelemhatára, valamint mindkét esetben a támogatás mértéke is. Ezeken túl a települési gyógyszertámogatás és az egyedi térítési díjtámogatás jövedelemhatárának emelését is tartalmazta az előterjesztés. Az utóbbi időben jelentősen visszaesett az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatása iránti kérelmek száma. Az elfogadott javaslatban szerepelt az első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatása jövedelemhatárának, a támogatás mértékének, valamint a megvásárolandó lakás értékhatárának emelése is.

Kedvező áron lesz elérhető a népszerű nyári napközi a Tiszaligetben

Elfogadták a képviselők a város cégeinek gazdálkodási beszámolóját. Amint az elhangzott, a tavalyi évben az energiaárak jelentettek számukra komoly többletköltséget. Ugyanakkor a városi működése, az ott dolgozók munkahelye biztos lábakon áll.

Kedvező áron lesz elérhető a népszerű nyári napközi a Tiszaligetben. Az önkormányzat 2023-ban napi 1000 Ft/fő térítési díj mellett vállalja a nyári napközi biztosítását.

Megtelt a Szolnoki Ipari Park, új területekre van szükség. A már meglévő 126 hektár mellett egy újabb 334 hektáros terület bevonásáról tárgyalhat a közgyűlés jóváhagyásának értelmében a város az az állami tulajdonú terület jelenlegi bérlőjével.

A testületi ülés végén az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap 2022. évi felhasználásáról és a városmarketing és turisztikai feladatok végrehajtásáról hangzott el beszámoló. Szalay Ferenc polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a városmarketing összetett, több területet, több városi intézményt ölel fel. A városvezető kifejtette: a városról kifejé alkotott kép évről évre kedvezőbb, emögött hosszú évek szisztematikus munkája áll.

Helyi hírek SzolnokSzolnoki Ipari ParkKözgyűlés