2024.04.28, Vasárnap
Szolnokon is közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kapnak a nagycsoportos óvodások
Fotók: KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet

Szolnokon is közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kapnak a nagycsoportos óvodások

KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet

2023.06.14. 09:00

A „Biztonságosan az iskolába” rendezvénysorozat keretében a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) – az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával – nagycsoportos óvodások számára szervez közlekedésbiztonsági programot, valamint 10.000 db, közlekedésbiztonsági eszközöket is tartalmazó, ajándékcsomagot oszt szét.

Hirdetés

A 10.000 közlekedésbiztonsági csomag átadása 10 várost érintő roadshow keretében valósul meg május 16. és június 15. között

Budapest XII. kerületében, Sárváron, Debrecenben, Békéscsabán, Pécsett, Szolnokon, Makón, Kaposváron, Kecskeméten és Szekszárdon.

A KTI adatai szerint, országos átlagban, évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset, ezért a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában kell kezdeni.

A KTI programja is ebben segít, hiszen a gyermekek játékos formában tanulhatják meg a közlekedés alapvető biztonsági szabályait, ismerkedhetnek a táblákkal, a járművekkel.

 

 

Az új kezdeményezésben a nagycsoportból ballagó gyermekek felfrissíthetik közlekedésbiztonsági ismereteiket és a rendezvény keretében – a biztonságos közlekedésüket segítendő – ajándékcsomagot is kapnak, ami amellett, hogy a biztonságos iskolába jutásban segíti majd őket, a tanévkezdéshez szükséges eszközök egy részét is tartalmazza.

Az óvodások számára készült egységcsomagok a láthatóság és a láthatósági eszközök témájával foglalkozik

Az egységcsomag tartalmaz olyan eszközöket, melyek segítségével a gyalogosan közlekedő gyermekek még láthatóbbak, jobban észlelhetőek lesznek (láthatósági hátizsák, mellény). Emellett a csomagban találhatók olyan eszközök is, amelyek az iskolába készülő gyermekek hasznára lehetnek (órarend, üzenőfüzet, színesceruza, hegyező stb.), és ezeken keresztül felhívjuk a figyelmüket a közlekedésbiztonságra, hasznos tanácsokat megfogalmazva a gyalogos közlekedésre vonatkozóan.

A Nemzeti Óvodai Alapprogram által megfogalmazottak alapján a gyermekeknek az óvoda végére ismerniük és a gyakorlatban alkalmazniuk kell a gyalogos közlekedés alapvető szabályait. Az egységcsomag ezt a célkitűzést hivatott támogatni, hogy az iskolába készülő gyermekek tudása elméletben és a gyakorlatban is elmélyüljön.

A roadshow városaiban, közlekedési parkokban várja a KTI a nagycsoportosokat, ahol a gyermekek elsajátíthatják a gyalogos, illetve kerékpáros közlekedés szabályait, a látni és látszani elv fontosságát, a láthatósági szabályok ismeretét, a közlekedési szabályokat és jeleket (gyalogos és kerékpáros közlekedést segítő jelek: tábla, lámpa, útburkolati jel, rendőri karjelzés), amelyek elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez. A rendezvény végén a nagycsoportos óvodások közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kapnak, amelyben található láthatósági mellény is, amely a biztonságos iskolába jutásban segíti majd őket.

A rendezvénysorozat kilencedik állomása a kecskeméti Corvina Óvoda Csokor utcai tagóvodája volt

A nagycsoportos gyerekek közlekedésbiztonsági ügyességi feladatokban vehettek részt, amit a közlekedésbiztonsági ajándékcsomagok kiosztása követett.

A sajtó képviselőit Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese köszöntötte.

"Régóta tartó, szakmai együttműködés van városunk és a KTI között, hiszen 2006 óta közlekedési tanulmányainkat, stratégiai tervezésünket az intézet munkatársai segítik. Most egy más lehetőséget ajánlottak fel számunkra, és örömmel álltunk elébe. Látva most a gyerekeket, mondhatom, hogy jól döntöttünk, hiszen színesíteni tudtuk a napjukat, és a megszokottól eltérő program felhívta a figyelmüket arra, mennyire fontos a biztonságos közlekedés. Remélem, amikor hazaviszik az ajándékcsomagot, amit az ÉKM és a KTI jóvoltából Kecskeméten minden ballagó óvodásnak ki tudunk osztani, tudnak játszani, gyakorolni a benne található eszközökkel, közösen a nagyobb testvérekkel és a szülőkkel. Óriási élmény volt a kicsik számára ez a játék. Abban a jó helyzetben vagyunk, hogy az óvoda épülete és környezete megújult 2016-ban, és KRESZ pálya is rendelkezésre áll. Remélem, hogy a mai nap élményét, szép emlékét a gyerekek haza tudják vinni, meg tudják őrizni a szívükben. Köszönöm az együttműködést."

 

 

"Joggal merül fel a kérdés, hogy egy kutatóintézet hogyan kerül egy óvodába. Úgy, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a gyerekek közlekedésbiztonságára, és ebben partnerre talált az intézetünkben" - fűzte hozzá Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese.

Hozzátette, "alapvetően adatokkal dolgozunk, tényszerű megállapításokat teszünk, de szeretnénk, ha ezek a gyakorlati életben hasznosulnának, és ezt el lehet kezdeni már az óvodában, ahogyan ma láthattuk. A gyerekek befogadók az ilyen ismeretekre, boldogan, játékosan töltötték az időt, és biztonsági szabályokkal találkoztak. Ez fontos, mert hamarosan önállóan közlekednek majd, először gyalogosként, amikor már alapvető szabályokat ismerni kell.

Szeretnénk, hogy az óvodásokból olyan közlekedők váljanak, akik sokkal jobbak a mostani felnőtteknél, szeretnénk, hogy a közlekedési morál javuljon, és biztonságosabbá váljon a közlekedés. Ezért tartotta fontosnak a KTI, hogy támogassa az oktatási intézményeket közlekedésszakmai oldalról.

Remélem, hogy a gyerekek használják az ajándékcsomagban található közlekedésbiztonsági eszközöket már a szünidőben is. Nagyon jó nyarat és jó iskolakezdést kívánok a KTI Közlekedésbiztonsági és Logisztikai Intézet nevében."

 

 

Helyi hírekSzolnokKecskemétpécsközlekedésbiztonságBékéscsabaDebrecenBudapestKaposvárSzekszárd MakóóvodásokBiztonságosan az iskolába!SárvárÉpítési és Közlekedési MinisztériumMagyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet