2024.05.04, Szombat
Vérjuhart ültettek a véradók napján Szolnokon
Fotó: info.szolnok.hu

Vérjuhart ültettek a véradók napján Szolnokon

info.szolnok.hu

2023.06.15. 09:00

Június 14-e a Véradók Világnapja. Ebből az alkalomból ezúttal Szolnokon tartott sajtótájékoztatót a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, melynek zárásaként a Hild téren elültették a véradók fáját.

A két szervezet partnerségben végzett munkája biztosítja, hogy egész évben stabil vérkészlet álljon rendelkezésre hazánkban, amelyhez nélkülözhetetlen a véradók önzetlen adománya - számolt be róla Szolnok városi honlapja.

A jeles nap alkalmából a Magyar Vöröskereszt a 2020-ban indított hagyománya keretében idén egy vérjuhar facsemetét ültetett el a Hild téren.

Az ünnepségen felszólalt Szalay Ferenc polgármester, az Országos Vérellátó Szolgálat képviseletében Szabó Sipos Barnabás, a Vér nagykövete és Sinkó Káli Róbert, a Magyar Vöröskereszt vármegyei elnöke. Beszédet mondott Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki a helyszínen rávilágított: szükség van a faültetéshez hasonló aktusra, amely több, mint a tankönyvekben olvasható szónoklatok, konkrét cselekedet a véradás népszerűsítésére.

A stabil vérkészlet fenntartásához napi 1600-1800 önkéntes jelentkezésére van szükség az országban

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta toborozza az önkéntes véradókat Magyarországon, hogy hozzájáruljon a stabil vérkészlet biztosításához. Az önkéntes donorok véradása fontos, hisz a véradók önzetlen segítsége révén az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészítményeket állít elő, amelyeket eljuttat a végfelhasználó egészségügyi intézmények és a rászoruló betegek számárais.

Szabó Sipos Barnabás a jeles alkalomból egyebek közt kiemelte, hogy milyen fontos a fiatalok megnyerése a véradás közösségi és társadalmi ügyének. Hangsúlyozta a széleskörű tájékoztatás különböző formáinak jelentőségét, mint az első véradók motiválásának lényeges eszközét.

A stabil vérkészlet fenntartásához napi 1600-1800 önkéntes jelentkezésére van szükség az országban. Mivel a vér csak véradással pótolható, ezért nagyon fontos, hogy az év minden napján rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészítmény.

Helyi hírekVéradók napjafaültetés Szolnok