2024.04.30, Kedd
A Nemzeti Vízművek Zrt. biztosítja Szolnokon az ívóvíz- és csatornaszolgáltatást
Kép: info.szolnok.hu

A Nemzeti Vízművek Zrt. biztosítja Szolnokon az ívóvíz- és csatornaszolgáltatást

info.szolnok.hu

2023.10.14. 09:00

Az állami tulajdonú Nemzeti Vízművek Zrt. biztosítja a jövőben Szolnokon és agglomerációjában az ívóvíz- és csatornaszolgáltatást - jelentették be sajtótájékoztatón Szolnokon.

Hirdetés

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára elmondta: a szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. a hetedik intézmény, amely idéntől állami kötelékben látja el feladatát. Ebben az évben 14 társaság csatlakozik "az állami társaságok táborához, és az esztendő végére az ország több mint felén már állami tulajdonú intézmény biztosítja a víziközmű-szolgáltatást" - közölte.

Az államtitkár szerint a tulajdonosváltás előnye az ellátás biztonsága. Emlékeztetett: 2010-ben még több mint 400 társaság látta el az ivóvíz- és csatornaszolgáltatást Magyarországon, számuk azonban egy törvénymódosítás következtében 2022-re 38-ra csökkent.

V. Németh Zsolt azt mondta: az ukrajnai háború miatt bekövetkezett energiaárrobbanás rávilágított arra, hogy az államnak be kell avatkoznia, segítséget kell nyújtania.

Azok az önkormányzatok, amelyek nem tudnak vagy nem akarnak megfelelni az ellátási kötelezettségüknek, átadhatták ezt a felelősséget az államnak az ingatlanvagyonnal, illetve a víziközművagyonnal, valamint a működtető társaságokban lévő tulajdoni hányaduk felajánlásával - mondta.

Az állami tulajdon további előnyének nevezte, hogy közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki Szolnokon és térségében a szintén állami tulajdonú villamosenergia-szolgáltató céggel. Továbbá a mintegy 200 munkavállalót változatlanul foglalkoztatják, és célzottabb fejlesztések valósulhatnak meg.

Kitért arra, hogy nagy kihívás vár a víziközmű-ágazatra, bár az elmúlt évtizedekben elért eredmények sikertörténetnek tekinthetőek: 83,5 százalékra nőtt Magyarországon a szennyvízelvezetéssel, -tisztítással érintett háztartások száma, és 100 százalékos az ívóvízellátás. Tíz év alatt megkétszereződött, így most már 880 körüli a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ívóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent.

Ezzel egy időben azonban nem fordítottak kellő figyelmet a régi hálózatok megújítására, különösen az ivóvízhálózatra. A jövőben tehát azon dolgoznak majd, hogy koncentrált állami rekonstrukciós program indulhasson az ágazatban - tette hozzá V. Németh Zsolt.

Szalay Feren polgármester a városházán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ismert energiaválság miatt a csatornaszolgáltatás működtetése veszélybe került a városban és térségében, és kötelező szolgáltatásról lévén szó, az állam segítségét kérték.

A víziközmű átadása, a tulajdonosváltás Szolnok, Újszász, Zagyvarékos, Rákóczifalva, Rákócziújfalu és Szászberek településen az ívóvízellátásban 33 344, míg a szennyvízelvezetésnél 33 268 háztartást érint.

A polgármester elmondta: Szolnokon már megkezdődött a csatorna- és ívóvízhálózat rekonstrukciójának tervezése, mivel a városban átlagosan hatvanéves rendszer működik, amelynek megújítása fontos lenne. Bízik benne - tette hozzá -, hogy a tulajdonosváltással ez a fejlesztés is hamarabb megvalósulhat.

Helyi hírek SzolnokNemzeti Vízművek Zrt.ivóvízcsatorna