2024.04.29, Hétfő
A Japán Yuza városának és Szolnok kapcsolatának negyvenéves jubileumát ünnepelték
Fotók: Magyarországi Japán Nagykövetség

A Japán Yuza városának és Szolnok kapcsolatának negyvenéves jubileumát ünnepelték

info.szolnok.hu

2023.11.12. 09:00

Idén ünnepli negyvenéves baráti kapcsolatát Szolnok és a japán Yuza városa, és a testvérvárosi kapcsolat is jubileumához közeledik, hiszen 19 évvel ezelőtt írta alá a két település az erről szóló okiratot. Az évfordulók alkalomból tartottak ünnepséget a városházán, melyen részt vett Otaka Masato japán nagykövet, Ozaki Takeshi első titkár, Tokita Hiroki, Yuza polgármestere, valamint dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is.

Hirdetés

A rendezvény egyperces néma főhajtással kezdődött. Alig több, mint egy héttel ezelőtt elhunyt a Yuza-Szolnok közötti kapcsolat lelke és motorja, Szolnok díszpolgára, Kovács Misi bácsi, vagy ahogy japán barátaink nevezik, Misi szan. Misi bácsi már a kezdeteknél, a kapcsolatfelvételnél ott volt negyven esztendővel ezelőtt, és azóta fáradhatatlanul ápolta a két város barátságát, szívügyének tekintette azt.

 

 

1983-ban a Tisza Táncegyüttes először járt Yuzában Onodera Kiichiró meghívására. Kiichiro úr szívébe zárta a szolnoki táncosokat, mikor előző évben Tokióban látta őket. A két város kapcsolata tehát kulturális vonalon jött létre, ez alapozta meg, hogy 21 évvel később 2004-ben már a testvérvárosi kapcsolatról szóló dokumentumot írta alá a két város polgármestere.

"Azt mondják, nincsenek véletlenek" – mondta köszöntőjében dr. Kállai Mária. "Amikor 1983- ban Onodera Kiichiro látta a Tisza Táncegyüttes fellépését, majd Yuzába invitálta őket, két nemzet, két különböző kultúra tagjai között született értékes barátság, kulturális kapcsolat, amely azóta évről-évre szorosabb lett és további elemekkel bővült. Az évek során nem csupán a felnőttek között szövődtek barátságok, de magyar és japán gyerekek is megismerkedtek egymás kultúrájával, így szövődött egyre szorosabbra ez a különleges barátság."

 

 

Tokita Hiroki, Yuza polgármestere örömmel idézte fel, hogy egy nappal korábban a Szolnoki Szimfonikusok és a Szakatai Filharmonikusok közös koncertjén felhangzott Yuza kvázi himnusza, a Csókai-hegy c. darab is, amelyben megjelenik a nemzetközi kapcsolatépítés fontossága is. Felidézte: 2004-ben ott volt a testvérvárosi megállapodás aláírásánál, s úgy érzi, mintha tegnap lett volna. Kifejezte abbéli reményét, hogy egy év múlva a 20 éves évfordulón újra találkozhatunk.

 

 

Otaka Masato nagykövet megemlékezett Kovács Misi bácsi tevékenységéről, eredményeiről és részvétét fejezte ki halála miatt. Kiemelte, diplomataként nagyon sok kapcsolatépítésnek volt tanúja, és azt tapasztalta, mindig kell egy olya nagyszerű és vezetői képességekkel megáldott ember, mint Misi bácsi, aki összefogja a kapcsolatokat.

 

 

A nagykövet szólt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kiváló koncertjeiről is, mint mondta, már legalább tíz alkalommal volt lehetősége részt venni ezeken.

 

 

Pataki Mihály, a Jászkun-Japán Baráti Társaság elnöke az elmúlt 40 év legfontosabb eseményeit idézte fel. Szólt az évek során kialakult gazdasági és kulturális kapcsolatokról, külön is kiemelve többek között a Tisza Táncegyüttest, a Bartók Béla Kamarakórust, a Kodály Kórust, a Szolnoki Szimfonikus Zenekart és a gyermek táncegyütteseket. 

Az ünnepség hangulatát – melyen oklevelek és emléklapokat is átadtak - a Szolnok-Yuza kapcsolat életre hívójának, az idén 76 esztendős Tisza Táncegyüttes táncosainak és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar két művészének előadása emelte.

 

 

Galéria

Helyi hírek SzolnokyuzaJapánjubileum