2024.10.05, Szombat
A Kaláka-film már Szolnokon is látható a moziban
Fotó: Kaláka együttes

A Kaláka-film már Szolnokon is látható a moziban

Kaláka együttes

2024.10.05. 09:00

Szolnokon október 4-én, 5-én és 6-án tekintehtik meg a filmet az érdeklődők 16 órától a TISZApART Moziban.

Megalakulásuk 55. évében egész estés dokumentumfilm készült a legendás Kaláka együttesről, Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig címmel - Pigniczky Réka rendezésében, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és az 56films gyártásában.  A 96 perces alkotást az 56 Films forgalmazza.

Az országos bemutató előtt két héttel, tehát szeptember 12-től már premier előtti vetítések zajlanak Budapesten, a Puskin Moziban, míg szeptember 26-tól már országszerte is látható a mozikban.

A film szerepelt a 2024-es Magyar Mozgókép Fesztivál programjában is, azt követően a Balaton körüli kertmozikban is vetítették néhány helyszínen. A forgalmazók külön figyelmet fordítanak a családokra (a film 6 éven aluliaknak nem ajánlott), hiszen már három generáció - néha együtt - hallgatja a Kaláka zenéjét. Emellett az együttes rajongói körein túl, a magyar irodalom iránt elkötelezett aktív és már nem aktív pedagógusokban, diákokban és fiatal felnőttekben látnak potenciális közönséget, valamint zenepedagógusoknak és zenével foglalkozó gyerekeknek is szeretnék a figyelmükbe ajánlani, mivel a Kodály-módszer maradandó értéke és egy adott iskolai közösség ereje is kiderül a film során.

A filmben a zenekar mostani négy tagja útnak indul egy olyan városba, amelyről már évtizedek óta énekelnek, de még sosem jártak ott. A kolumbiai Cartagena-ban életükben először éneklik el Kányádi Sándor Románc című, magához a városhoz írt szerelmes versét. A “Kaláka” mindenütt ugyanazt jelenti a magyaroknak, bárhol is éljenek a világban: nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást a verseken és a dalokon keresztül - a Kárpátoktól a Karib-tengerig. A Kaláka együttes megzenésített verseit már a harmadik generáció fújja kívülről.

”Kicsit több mint dokumentumfilm, mert sokat énekelünk benne de nem koncertfilm mert mégis valahova elmegyünk és ott énekelünk, de egyszer csak hírtelen visszaugrunk 40 évet az időben vagy éppen előremegyünk…szóval rengeteg olyan variáció van, ami egyáltalán nem jutott volna eszembe.” - nyilatkozta Gryllus Dániel, a Kaláka alapítója és vezetője a Veszprémi TV-nek.

​​”A filmben 30 darab megzenésített vers van részletekben. De a film nem irodalom óra és nem koncertfilm - hanem egy külső és belső lelki utazás, mindenkinek szól.” mondta Pigniczky Réka, a film rendezője.

 

 

Helyi hírekTiszaPart Mozimozi