2024.05.27, Hétfő

III. Jászkun Emlékülés

2016.05.10. 12:57

A megye számos településén zajlottak megemlékezések az 1745. május 6-ai események, a jászkun önmegváltásának napján.

A megye számos településén zajlottak megemlékezések az 1745. május 6-ai események, a jászkun önmegváltásának napján. A megyei önkormányzat 2014-ben rendezte meg először a Jászkun Emlékülést. Tavaly Jászberényben, az idén pedig Kisújszállás adott otthont a rendezvénynek. Az ünnepi eseményen ezúttal is részt vett Dr. Kállai Mária kormánymegbízott.

A Vigadó Kulturális Központban az éget a kapitányok és a történelmi zászlók bevonulása nyitotta meg, majd elszavalták a Jász Himnuszt és a Kun Miatyánkot. Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke levélben üdvözölte az emlékülés résztvevőit, Wass Albert szavaival zárva gondolatait. „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés és a Kunszövetség elnöke ünnepi beszédében azokra az őseinkre emlékezett, akik példát tudtak nekünk mutatni a Kárpát-medencei haza elfoglalásával, megtartásával, a föld megművelésével, megvédésével.

Kecze István a rendező város polgármestere pedig a kétszázhuszonhét kisúji önmegváltó családról és a redemptióhoz kapcsolódó helyi értékekről szólt, melyek ma is fennmaradtak a városban.

Az emlékülés második részében az idén 20 éves Nagykun táncegyüttes műsorát tekinthették meg az ülés résztvevői.

(JNSZ Megyei Önkormányzat)

Galéria

Helyi hírekJászkunEmlékülésKunszövetség