2024.05.23, Csütörtök

Jász-Nagykun-Szolnok megye áprilisi növény-egészségügyi helyzetképe

2016.05.10. 09:26

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép.

Április első felében száraz nyáriasan meleg időjárás volt a jellemző. Április 24.-én átvonuló hidegfront hozott egy kevés csapadékot. A hidegfrontot jelentős lehűlés követte. A 3 - 4 Co-os hajnali talaj menti fagyok a kelő korai burgonyákban és helyenként a kajszikban és a meggyben okozott kárt. A több napon keresztül átvonuló frontzónákból esett némi csapadék. Ez a talajvizes foltok további kiszárítását nagyban segítette. Áprilisban gőzerővel folytatódott a belvizes foltok vetése többnyire napraforgóval. Ellenben a többi szántóterületen a felső talajréteg vízhiánya fokozódott, akadályozva az elvetett növények kelését. A sekélyen vetett növények (vöröshagyma, lucerna) kelesztő öntözését is meg kellett kezdeni a Felső Jászságban. Április utolsó és május első napjaiban átvonult hidegfront végre hozott 4-6 mm esőt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

2016. 04. 01. - 2016. 04. 30. között

Fenológiai állapotok:

 • őszi árpa: kalászhányás
 • őszi búza: zászlóslevél
 • őszi káposztarepce: virágzás vége
 • tavaszi árpa: bokrosodás vége
 • napraforgó: vetése folyamatban-első vetések 1 pár lomblevelesek
 • kukorica: vetése végéhez közeledik- első vetések 2 levelesek
 • lucerna: első kaszálás
 • magról vetett hagyma: kaszahányás
 • őszi hagyma: 5 leveles
 • cukorrépa: 2 pár lombleveles
 • burgonya: kelés- 5-7 cm-es növedék
 • zöldborsó: 15 cm-es növény magasság
 • fénymag: bokrosodás
 • mustár: 6 pár lomblevél
 • csonthéjasok: virágzás vége- gyümölcskezdemények fejlődése
 • szőlő: 20-30 cm-es hajtások
 • őszi mák: szárba indulás kezdete
 • dinnye:  palánta nevelés

Károsító-helyzet:

Őszi árpa: A csapadék hiányában a növény magassága 20 cm-rel kisebb az átlagostól. Április utolsó hetében megjelentek az első kalászok. A gyomirtással egy menetben, sőt az azt megelőzően kijuttatott gombaölő készítmények blokkolták az alsó leveleken a foltbetegségek továbbterjedését a fiatal levelekre, így a felső levélemeletek és a zászlós levél mentes lisztharmattól és egyéb gombabetegségektől. A májusi időjárástól függően a virágzás idején még szükség lehet egy újabb gombaölő szeres védekezésre.

Őszi búza: Az állományok fejlettsége erősen elővetemény és vetésidő függő. Őszi káposztarepce és az időben learatott napraforgó után átlagosan fejlettek. A későn lekerülő kukorica után vetettek gyengén fejlettek és gyengén bokrosodtak. Április első felében kijuttatott N műtrágya a száraz melegben gyengén volt felvehető. Az elővetemény és N fejtrágya kijuttatás ideje valamint a száraz április ezt a különbséget csak fokozta. Egyes táblákon a N hiányát jelzi a gabona sárgulása.

Az hozott igazán jó döntést, aki az első gombaölős kezelést elvégezte a gyomirtás előtt. Ezeken a területeken a felső levélemeletek és a zászlós levél teljesen egészséges. Az alsó levelek gyengültségi gomba károsítókkal fertőzöttek (HTR, Septoria).

Április közepén megkezdődött a vetésfehérítö imágók betelepedése. A lárvák tömeges kelése május első dekádjában várható.

A mezei pocok fertőzöttség érdemben nem változott (1 db/100 m2). A hörcsög alacsony fertőzöttségi szinten van jelen a megye rezervoar területein (Felső-Jászság, Újszász, Abádszalók) 0,5 kotorék/ha alatti fertőzöttségi szinten.

Őszi káposztarepce: Az utolsó virágok nyílnak a főszáron és a kevés oldalhajtáson is. A hónap elején a talaj menti fagyok szétrepesztették a jól fejlett növények szárának 50-70 %-át, fokozva a növények vízvesztését április első felében. Napjainkra a sebek részben beforrottak, és beparásodtak.

A hónap elején uralkodó száraz az átlagnál melegebb időben naponta váltott fenofázisokat a repce. A megnyúlási szakasz igen lerövidült. A táblák az átlagosnál alacsonyabbak (70-120 cm) és kevés az elágazás (2-5 db).

Gombabetegség jelenléte nem észlelhető.

A szárormányos rajzása elhúzódó volt. Átlagosan 2 védekezést igényelt. Repcefénybogár a száraz időjárásban igen nagy számban (40-50 db/10 hálócsapás) volt jelen a virágbimbók nyílása kezdetén.

A virágzás középső szakaszában a bundásbogár is károsított. (2-4 db/10 hálócsapás).

A termelők nagyon fegyelmezetten védekeztek a repce rovarkártevői ellen. Méhpusztulást eddig nem jelzett senki.

Tavaszi árpa – Fénymag- Zab: A jól előkészített talajokban 20 cm-es, jól bokrosodott vetések találhatók. A vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatos. Rövid érési táplálkozás után megkezdődik a peterakás. Nagy valószínűséggel a kikelő lárvák ellen védekezni kell májusban.

Napraforgó: Nagy erőkkel folyik az utolsó táblák vetése. Az első vetések már 1 pár lomblevelesek. Helyenként a nyúlkárosítást jeleztek. Barkó, sároshátú bogár és mezei tücsök károsítás tapasztalható füves táblaszegélyekben.

Kukorica: Vetése a végéhez közeledik. Az első vetések már 2 levelesek. Több táblán kellett kukorica barkó és csíkoshátú földibolha ellen a talajfertőtlenítésen kívül külön is védekezni április végén.

Lucerna: Első kaszálás elkezdődött. Csipkézőbarkók jelenléte 5 db/10 hálócsapásonként. Számottevő kárt nem okoznak.

Cukorrépa: Az első vetések 2 pár valódi lomblevelesek. A rovarölős csávázott vetőmag és a sorba kijuttatott talajfertőtlenítő szerek jól megvédték eddig a répákat a rovarkártevőktől. Barkó és bolha kártétel nem alakult ki, külön rovarölős védekezésre nem volt szükség.

Paprika: A palánták kiültetése a fűtetlen fóliákba megtörtént. Növények jól fejlettek, már az első virágok is megjelentek. A fűtött fóliákban a paprika szedése folyamatos egész áprilisban.

Hagyma: A magról vetett hagymát csak öntözéssel lehetett kikeleszteni. A fényképen is látható cserepesedés megszüntetése és a gyomirtás (kapálás) lesz a következő feladat. Károsító jelenleg nem tapasztalható.

Mák: Ez a tavasz sem igazán kedvezett a tavaszi mákoknak. A száraz szeles hideg időben nagyon vontatott volt a kelése és a fejlődése. Ebből következően igen heterogén állományok alakultak ki. Egy részét nem is hagyták meg. Az őszi mákok átlagosan fejlettek, megindult a szár növekedése. Egészségesek, gomba és rovarkárosítás nem tapasztalható.

Csonthéjasok: A fák elvirágoztak, de nem igazán kötöttek jól. Ültetvényekben jól sikerültek a monília és őszibarack tafrinás betegsége elleni védekezések. Szórványban, házi kertekben, zártkertekben, elhanyagolt ültetvényben meggyen és kajszin sajnos nem ritka a 80 %-os monília okozta ágvégi hervadás és az őszibarack leveleinek 50-60 % tafrinás fertőzöttsége.  Folyamatos a levéltetű szárnyas egyedeinek betelepedése a kertekbe.

Alma: Virágzás végén van. Ültetvények egészségesek. Szórványban és házi kertekben 10%-os lisztharmat fertőzés tapasztalható.

Szőlő: A friss 15-30 cm hajtásokon lisztharmat primer fertőzés tünetei tapasztalható. Peronoszpóra kezdődő tünetei is már észlelhetők.

forrás: Földművelésügyi Osztály / agrotrend.hu

Galéria

Gazdaságmezőgazdaságnövény-egészségügyi helyzetkép