2024.05.27, Hétfő

Juhtelepet alakítottak ki Kunmadarason a Start-munkaprogram keretében

2015.11.23. 10:25

Juhtelepet alakítottak ki a Start-munkaprogram keretében Kunmadarason, a beruházás a földművelésügyi miniszter szerint egyszerre szolgálja az egykor országos hírű helyi juhtenyésztés felélesztését és a munkanélkülivé vált, az állattenyésztésben és növénytermesztésben nagy tapasztalatot szerzett emberek visszavezetését a munka világába.   

    Fazekas Sándor a beruházás csütörtöki ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a Belügyminisztérium 36,7 millió forintos támogatásával jött létre a teljes mértékben közművesített, a dolgozók számára szociális helyiségekkel is ellátott juhtelep, ahol téli és nyári szállást is kialakítottak az állatoknak, illetve takarmány-és trágyatárolót is építettek.     Az önkormányzat úgy biztosít megélhetést az álláskeresőknek, hogy közben egy hosszú távú tevékenység alapjait rakja le - mondta a miniszter.
    Fazekas Sándor szerint Kunmadaras a Start-munkaprogramtól óriási lehetőséget kapott munkanélküli lakosságának visszavezetésére a munka világába, az eddig kihasználatlan repülőtér hasznosítására. 
    A miniszter elmondta: az önkormányzat 2014-ben induló állományként ötven anyajuhot és egy tenyészkost vásárolt. Az állatokat a közmunka keretében megtermelt takarmánnyal etették, a szaporulatot és a fel nem használt takarmányt értékesítették. Az önkormányzat a gazdákkal összefogva  elindította a bérlegeltetés szolgáltatást is: 2014-ben négy gazdától 50 darabos állományt legeltettek, 2015-ben 23 gazda 621 anyajuhát és 7 tenyészkosát. 
    Guba László Albert, Kunmadaras polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a mintegy négy hektáros telepen jelenleg 500 anyajuh és 9 tenyészkos alkotja jelenleg az állományt. A telepen 170, a településen összesen 500 közmunkás dolgozik.
    Az elmúlt évben a közfoglalkoztatási program megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri elismerő oklevélben részesítette a települést.

mti

fotó: www.kormany.hu

Galéria