2024.05.23, Csütörtök

Karcagi birkafőző fesztivál lesz a hétvégén

2016.06.20. 07:36

2016. június 24-25-én Karcagon, a Múzeumparkban kerül megrendezésre immár 18. alkalommal a Karcagi Birkafőző Fesztivál.

2016. június 24-25-én Karcagon, a Múzeumparkban kerül megrendezésre immár 18. alkalommal a Karcagi Birkafőző Fesztivál. A szervezők a 2016. évi fesztiválon a hagyományos birkafőző versenyen az "igazi" birkapörkölttel, hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek vásárával várják a kedves visszatérő és az új vendégeket!

Az esemény keretében az érdeklődők megkóstolhatják a nagy múltú karcagi birkapörköltet, mely 2009 óta szerepel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, mint "a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya", 2012-ben elnyerte a HÍR (Hagyományok - Ízek - Régiók) védjegy használatát, 2013-ban pedig a Hungarikum Bizottság döntése által, úgynevezett "törvény általi hungarikum"-ként bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe "Karcagi birkapörkölt" néven.

A tradicionális karcagi birkapörkölt öntöttvas lábasban készül, melyben megtalálható az állat minden ehető része (hús, perzselt fej és körmök, pacal és a belsőségek). Mindez megfelel a hagyományoknak: a juh húsát tartósították, egy állat levágása után a teljes húsmennyiséget elfogyasztotta a család. Fűszerezéshez pedig csak hagymát, fokhagymát, sót és paprikát használtak és használnak ma is.

forrás: hungarikum.hu

Galéria

AktuálisKarcag