2024.06.21, Péntek

Karcagra vihetik a világkiállítás magyar pavilonját

2015.12.04. 05:38

A tervek szerint Karcagon helyeznék el a milánói világkiállítás magyar pavilonját - mondta Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter kalandosnak nevezte a pavilon útját, amit szavai szerint "túszul ejtettek az olaszok", a kormány azonban szeretné visszakapni. Öt település jelentkezett azért, hogy ott helyezzék el, a kormány Karcagot támogatja - tette hozzá.
    Beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta, hogy a szegedi Dorozsmai úton megépüljön az új labdarúgó stadion Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vezetésével, a dél-alföldi erdőgazdaság a szükséges területet rendelkezésre fogja bocsátani.
    A kormány szerdai ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a kormányfő kötött Szombathellyel, döntöttek a Tom Lantos Intézet demokrácia központjának működéséhez szükséges összegek megemeléséről és meghallgatták Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a fejlesztési elképzelésekről.
    Megkérdezték arról, hogy Tarlós István főpolgármester több interjúban felvetette, hogy "Ha nem hiszik el, hogy ennyibe kerül a közlekedés, hogy nem felelőtlenül költjük össze-vissza a pénzeket, akkor adjuk át a kancelláriaminiszternek a BKV-t". Lázár János azt válaszolta, hogy a kormány 2011-ben tett ajánlatot a BKV átvételére, amit a főpolgármester akkor elutasított. Ha megváltozott az álláspontja, akkor a kormány készen áll erre - tette hozzá.
    A tájékoztatón több kérdésben is firtatták a tárcák költözését. Jelezte, hogy a budai Várnak 1945 előtt is volt államigazgatási funkciója. Hosszú távú - húsz éves - célként beszélt arról, hogy a miniszterelnök a Sándor-palotában, a kancellária pedig a Karmelita kolostorban kapjon helyet, a köztársasági elnök hivatalát pedig a Budavári Palotában helyeznék el.
    A minisztert kérdezték arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyes munkatársai nem kaptak fizetést. Azt felelte, hogy nem pénzügyi, hanem technikai probléma áll a háttérben, az intézmény két hónap tesztüzem után egy új informatikai rendszert vezetett be és emiatt lehetett fennakadás.
    A Szent Imre Kórház távozó orvosaira vonatkozó sajtóhírekre pedig úgy reagált: a kormány tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől, az osztály működése "a státuszban maradó orvosoknak hála rendben van", de kétségtelen tény, hogy Magyarországnak folyamatosan foglalkozni kell az egészségügy finanszírozásával, a kórházi orvosok fizetésével és a megkezdett életpályamodellek folytatásával.

mti

fotó: hirado.hu

Galéria