2024.06.26, Szerda

Kerékpárral biztonságban

2016.03.19. 09:14

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárral közlekedőkre Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárral közlekedőkre Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Kérik, hogy elindulás előtt ellenőrizzék a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét és azok működő képességét.

A kerékpáros közlekedés nagy szerepet játszik a közúti forgalomban Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. A kerékpárnak már nem csak a szabadidős tevékenységeken belül van fontos szerepe napjainkban, hanem egyre inkább a munkába (vagy tanintézetbe) járás eszköze is.

Passzív védelmi megoldások hiányában baleset esetén az emberi testet közvetlen behatások érik, ezért a kerékpáros balesetet szenvedők gyakorlatilag minden esetben megsérülnek.

A balesetek megelőzése és saját testi épségük megóvása érdekében tartsák be a KRESZ előírásait!

Elindulás előtt ellenőrizzék a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét és azok működő képességét. Kötelező tartozékok:

-könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés

-két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet

-hangjelző berendezés, amely csak csengő hangot adhat

-előre egy darab fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

-hátra egy darab hátra piros fényt adó lámpa, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

-elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel,

-legalább az első keréken, legalább 2 darab borostyán sárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

A láthatóság fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Legyenek óvatosak! A gépjárművezetők a kivilágított területekről sötét zónákba érkezéskor sokszor nem számolnak azzal, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is lehet számítani, így az egyéb, közúton közlekedőket nehezebben észlelik. Kerékpárosként folyamatosan tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor.

Fokozottan figyeljenek az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette vagy az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökés alakul ki.

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.

forrás: police.hu

Galéria

AktuálisKRESZkerékpárforgalom